Uzmanlar İznik’i anlattı

İznik’te düzenlenen Unesco Dünya Mirası Olma Yolunda İznik temalı uluslararası sempozyumda ilçenin Bizans İmparatorluğu’nda benzersiz bir konumu bulunduğu belirtildi.

Uzmanlar İznik’i anlattı

HAYRİ ŞEN

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ‘Unesco Dünya Mirası Olma Yolunda İznik’ sempozyumu ikinci gününde devam etti. 

Sempozyumun ikinci günü ilk oturumu Yrd. Doç. Dr./Assoc. Prof. Suna Çağaptay’ın Moderatörlüğünde yapılırken Prof. Dr. Clive Foss, Nicaea ve Nicomedia, Başlangıca Bakmak ve Osmanlı’ya yada Osmanlı’yla Devam Etmek, Dr. Craig Caldwell  Geç Antik Çağın İç Savaşları Arasında Nicaea, Yrd. Doç. Dr. / Asst. Prof. Kutlu Akalın İznik’te İmparatorluk Kültürü ve Hristiyanlık Öğretisinin Birleşimine Dair bir Enstantane, Prof. Dr. Paul Magdalino, Bizans’ın Kalbinde: Nicaea ve İmparatorluk, 717-1204 başlıkları altındaki sunumlarını yaptılar.

EDEBİ VE DİNİ YAZILAR

Prof. Dr. Paul Magdalino konuşmasında İznik’in Bizans İmparatorluğu’nda benzersiz bir konumu bulunduğunu söyledi. Magdalino, “Sivil kimliğini kaybedecek ve imparatorluk başkentinin sadece banliyösü haline gelecek kadar Konstantinopolis’e yakın değildi. İlk ekümenik konsilin toplandığı yer olarak kutsal geçmişi, nerdeyse benzersiz surları ve bereketli hinterlandı Bithynia’daki komşuları İzmit ve Bursa’ya karşı avantaj sahibi olmasına sebep olmuştur. İznik, çeşitli piskoposların edebi ve dini yazıları ile ün kazanırken, Konstantinopolis dışında yüksek kaliteli edebiyatın hayatta kaldığı az sayıda Bizans şehirlerinden biriydi’ dedi.

Dr. Craig Caldwell de konuşmasında İznik’in geç antik dönemdeki önemine dikkat çekti. Caldwell, Doğu Roma İmparatorluğu’nun ticari ve iletişim ağının önemli bir halkası olarak İznik’in, geç antik dönemde askeri öneme sahip bir şehir olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X