“Uzun süren sarılığı ciddiye alın”

Özel Esentepe Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Tamer Parıldar, halk arasında ‘sarılık’ olarak bilinen hastalık kompleksleri ile ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.

“Uzun süren sarılığı ciddiye alın”

Dr. Parıldar, sarılığın bir anda ortaya çıkabileceği gibi zaman içinde de gelişebileceğini belirterek, tedavi aşamasının hastalığın oluşumunun altında yatan etmenlere göre ve hastalığın bulunduğu safhaya göre değişiklik gösterdiğini kaydetti.

Sarılığın, karaciğer veya safra yollarındaki hastalıkların belirtisi olduğunu aktaran Dr. Tamer Parıldar, “Sarılık kişide bir anda ortaya çıkabileceği gibi zaman içinde de gelişebiliyor. Nitekim tedavi aşaması da hastalığın oluşumunun altında yatan etmenlere göre ve hastalığın bulunduğu safhaya göre değişiklik göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karnın sağ üst kadranında ağrı, derinin ve gözakının sararması ve idrarın koyulaşmasıdır. Hepatit B enfeksiyonu geçirenlerin bir kısmı tam olarak iyileşememekte ve taşıyıcı kalmaktadırlar. Bu virüsün taşıyıcısı, hasta olmasa bile kanı ve diğer vücut sıvıları ile hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Bu yüzden gerekli koruyucu önlemlerin alınması şart… Hepatit B virüsüne karşı, aşı ile etkin biçimde korunmak mümkündür. Doğumda 1. ve 6. ayda 3 kez hepatit B aşısı yapılır. Bu da çok büyük oranda koruma ve bağışıklık sağlar. Hepatit A da çocuklarda sarılık yapar. Onun da aşısı 1,5-2 yaşında yapılır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X