Uzun tatil Çarşı’yı vurdu

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasıyla vatandaşların sahillere ve memleketlerine akın etmesi esnafın belini büktü. Bursa’da tarihi Uzun Çarşı önceki bayramlardaki yoğunluktan uzak görüntü verirken, esnaf durumu ‘Biz de tatildeyiz” ifadeleri ile

Uzun tatil Çarşı’yı vurdu

ASLIHAN AYDIN

Bursa’nın tarihi çarşısı, kurban bayramına 3 gün kala hareketlendi. Ancak 10 günlük tatil ve kurban masrafları, bayram alışverişini olumsuz etkiledi. Esnaf geçmiş bayramlardaki yoğunluğu mumla arıyor. Çarşıda giyim mağazası sahibi İlhan Öztürk, kurban bayramlarının normalde pek hareketli geçmediğini, ancak bu yıl uzun tatil nedeniyle durgunluğun daha çok olduğunu söyledi. Ayakkabı mağazası S&D Plus’ın çalışanlarından Serkan Dumanay da, işlerin kötü olduğunu ifade ederek, “Bize de tatil verdiler. Caddeler boş. Çarşımız gece açık ancak iş pek olmuyor. Sırf adet yerini bulsun diye açık tutuyoruz” dedi. Bebe ve çocuk kıyafetleri satan Engin Konfeksiyon Sahibi Engin Kurtulan ise, fiyatların uygun olmasına rağmen durgunluk olduğunu söyledi. Bayrama özel bir hareketliliğin yaşanmadığını anlatan Kurtulan, “Diğer satış günleri gibi. Çocuklar için tişörtler 10 lira, pantalonlar ise 20 lira” diye konuştu. 

ESKİDEN TEZGAH BOŞALIRDI

Korkmaz Bebe Sahibi Adnan Korkmaz, işlerin iyi olmamasından yakındı. Yine de idare ettiklerini dile getiren Korkmaz, “Kurban masraflı iş. Bundan önce de düğünler vardı. Okullar da açılacak. Tüm bunlar için zaten harcamalar yapılıyor. Hepsi üst üste geldi” dedi. Vatandaşların yine de kendine almasa bile çocuklara öncelik tanığını anlatan Korkmaz, “Buna rağmen bizim sektörümüzde hareketlilik fazla değil. Eski günlerde tezgahı boşaltırdık, tekrar doldurduk. Ancak bütün bunlarda büyük mağazaların açılmasının da etkisi büyük” ifadelerini kullandı. 

DAHA ÇOK KADAYIF SATILIYOR

Bayram öncesinde en çok hareketlilik yaşanan noktaların başında gelen yufkacılar da, şu ana kadar umduğunu bulamadı. Turan Kadayıf Sahibi Kerim Turan, pek fazla hareketlilik yaşanmadığını savundu. Son iki gün yoğunluk beklediklerini dile getiren Turan, “Tatil maalesef bizi de etkiledi. Daha çok kadayıf satılıyor. Yufka ve kadayıfın kilosu 8 lira. Baklavalık yufkanın ise yarım kilosu 5 liradan satılıyor” diye konuştu. 

ANTEP FISTIĞI 150 CEVİZ 50 LİRA

Kurban Bayramı öncesinde şekerler ve kuruyemişler tezgahlarda yerini alırken, şeker ve çikolatalar 15-16 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bekliyor. Taşçı Kuruyemiş Çalışanı Olcay Taşçı, hareketliliğin yavaş yavaş başladığını söyledi. Arife günü yoğunluk beklediklerini kaydeden Taşçı şunları kaydetti: “Herkes tatile gitti. Şehirde pek kimse kalmadı. Bunlar tabi işlerimizi etkiliyor. Cevizin kilogramı 50 lira. Baklava için satılan Antep fıstığı içinin kilosu 140 lira. Bu yüzden genelikle ceviz tercih ediliyor. Bayramdan sonra fiyatlar daha da artabilir.” 

BIÇAKÇILAR VE KAHVECİLERİN YÜZLERİ GÜLÜYOR

Kurban bayramı öncesinde genel olarak esnafın yüzü gülmese de bıçakçılar ve kahveciler halinden memnun. Şen Bıçak Sahibi Aziz Şen, kurban bayramı nedeniyle işlerinin açıldığını söyledi. Talep nedeniyle bıçak yetiştiremediklerini vurgulayan Şen, “Kurban kesimine özel dua işlemeli bıçaklarımız ilgi görüyor. Et doğrama bıçaklarının fiyatları 40 liradan 100 liraya kadar çıkıyor” dedi. Adaşlar Bıçak Sahibi Mehmet Ali Adaşlar ise “Tatilin 10 gün olması herkesi etkiledi. Ancak buna şükür biz de yoğunluk var. Genel olarak insanlar bilemek için bıçaklarını getiriyorlar. Bıçak fiyatları 80 liraya kadar çıkarken, bileme işini 2,5 liraya yapıyoruz” diye konuştu. Kahve Dükkanı Çalışanı Melik Mücahit de, geçen yıla göre kahve satışlarında yüzde 40 artış olduğunun altını çizdi. Mücahit, kuru kahveye ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Turistlerin de ilgisini çekiyor” dedi.

HER BÜTÇEYE UYGUN ÜRÜN VAR

Çarşıda her bütçeye uygun ürün bulmak mümkün. Aynı zamanda yaz sezonu sonu olması nedeniyle vitrinlerde indirimli etiketler göze çarpıyor. Gömlekler 15 liradan 45-50 liraya kadar çıkarken, pantolonların fiyatı 30 liradan başlıyor. Ayakkabıda da, etiketlerin üzerindeki rakamlar 25 liradan başlıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X