Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Vali Küçük: Mollaarap’ta kayan yamaçta konut düşünmüyoruz!

Gözlemimizi kendisiyle de paylaştık… Vali İzzettin Küçük zamanının büyük bölümünü makamı dışında geçiriyor. Bazen kentin merkezinde ziyaretler yapıyor, bazen ilçeleri dolaşıyor, bazen köylere uğruyor.

Yanı sıra…

Bazen resmi dairelere sürpriz ziyaretler yapıyor ve kurumların halkla ilişkisini kendisi gözlemliyor, bazen yatırımları denetliyor. 1.-yazi-icin-bursa-valisi-izzettin-kucuk.jpg

Bunların çoğunu da sürpriz ziyaret olarak yapıyor.

İşte…

Vali İzzettin Küçük’ün sürpriz ziyaret yöntemini kahve içmeye gelmesiyle dün biz de yaşadık, keyifli sohbetinin tadını çıkardık.

Ziyarette…

Bursa’yı konuştuk. Konuştuklarımızın arasında günlük sorunlar da vardı, geçmişin mirası konular da vardı, uzun vadeli gelecek planlamaları da vardı.

Özellikle…

Mollaarap Mahallesi’nde 17 gün önce bir inşaatın hafriyatı sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle 80 evin tahliye edilmesi üzerinde durduk.

Deneyimli Vali Küçük’ün ilk sözü şu oldu:

“Mollaarap’ta heyelan tehlikesi devam ediyor.”

Sonra da…

Yapılmakta olanı özetledi:

“Öncelikle bölgede toprak kaymasını durdurmamız gerekiyor. Bunun için zemini sağlamlaştırma çalışmaları yapıyoruz. Demirkazıklarla ‘topuk’ adı verilen yöntemi uygulayıp kayan toprağı tutmayı planlıyoruz.”

Bu noktada…

Tahliye edilen 80 evin ne olacağı, yerlerine yeni evlerin ne zaman yapılabileceği sorusu ortaya çıkıyor.

Vali şu cevabı verdi:

“Görülen şu: İnsanları bir daha o bölgede iskan etmek sıkıntılı olur. Hatta, çok cesurca bir davranış olur. Çünkü, bölgeyi güvence altına almadan konut çalışması yapmayı düşünmek bile çok erken.”

Şunu da ekledi:

“Gündemimizde orada yeniden konut çalışması yapmak yok, böyle bir şeyi düşünmüyoruz.”

Anladığımız kadarıyla…

Sürecin bundan sonrasında teknik olarak heyelanı durdurma çalışmaları sürerken, bir yandan da vatandaş mağduriyetlerini giderme amaçlı çalışmalara ağırlık verilecek.

Aslında…

Mollaarap’ta yaşanan olay, yamaçların genelindeki imar faaliyetlerinin taşıdığı riski de hepimize anımsattı.

O nedenle…

Belediyelerin buradan çıkardıkları dersle daha dikkatli ve disiplinli olmaları gerekiyor.

Işıklar’ın Valilik olmasına kıyamadı

 

Sohbet ederken… Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu olarak yeniden açılan Işıklar Askeri Lisesi binasıyla ilgili bilinmeyen bir konuyu öğrendik.

Meğer…

Işıklar binası Valilik olması için önerilmiş. Fakat tarihi binanın okul olarak kullanılmak üzere yapıldığını vurgulayan Küçük, hizmet binasına dönüştürmek için o özel tarihi salonların bölünmesi gerektiğini, ancak kıyamadığını söyledi ve ekledi:

“Ayrıca binanın giriş ve çıkışıyla yolu da Valilik olarak kullanmaya uygun değildi.”
 

Bursa’nın trafiği önlemlerle yüzde 15 rahatladı, hedef yüzde 35 3.-yazi-icin-19-eylul-2018-gunu-kupur.jpg

 

Bursa’nın son dönemde yol vermeyen ve bu nedenle de bunaltan trafiği için bir yandan Büyükşehir Belediyesi yeni yollar, yeni köprülü kavşaklar, yeni viyadükler ve yeni düzenlemeler yaparken, idari anlamda Vali İzzettin Küçük de harekete geçti ve koordinasyonu üstlendi.

Nitekim…

Vali Küçük başkanlığında yapılan ve devletin masaya oturduğu toplantıda trafik sıkışıklığını gidermek adına alınan kararları 19 Eylül 2017 günü bu sütunlardan duyurduk.

Dün de…

Ziyareti sırasında, alınan kararların günümüz trafiğine etkisine ya da katkısına yönelik izlenimlerini paylaştı.

Söze…

“Hepimiz gözlemliyoruz, Bursa’nın trafiği biraz daha rahat akıyor” diye başlayıp şunu anımsattı:

“Kaldırımlar daraltılarak yollar ve kavşaklar genişletiliyor ve trafik daha akıcı hale getiriliyor.”

Gözlemi şu:

“Alınan önlemler Bursa trafiğine yüzde 15 rahatlama getirdi. Hedefimiz bu oranı 3-4 ay içinde yüzde 35’e çekebilmek.”

Şunu da ekledi:

“Yüzde 35’in üstüne de çıkmak mümkün elbette. Fakat bunun için daha üst düzeyde başka çalışmalar gerekiyor. Örneğin büyük güzergahlar açmak, ya da metroyu genişletmek gerekiyor. Yoksa 20 yıl sonra çözülemez.”
 

“Hızlı trene 2020’de bineceğiz”

 

Hızlı tren konusunda Bursa yıllardır büyük bir özlemle ve gerçekten büyük bir sabırla bekliyor. Gerçi Bursa-Yenişehir etabında 6 yıl önce başlayan altyapı çalışmalarında iz ortaya çıktı, ama bu yeterli değil.

15 Mart’ta Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattının tamamında altyapı ve üstyapı olarak tümüyle ihale edilecek olması, işin en ciddi noktaya geldiğini gösteriyor.

Vali İzzettin Küçük de şunu söyledi:

“Planlamaya göre 2020’de hızlı trene binip Ankara’ya ve İstanbul’a gidebileceğiz.”
 

Uludağ’ın kent trafiği gibi sıkışan pistlerine Vali Küçük yorumu

 

Bursa kent merkezinde trafik sıkışıklığı en önemli sorun, ama Uludağ’daki kayak pistleri de benzer bir sorun yaşıyor. Çünkü, geçmişte plan disiplinine uymadan açılan pistler ve bu pistleri bölüp geçen teleski ağları Uludağ’da kayak yapmayı ciddi anlamda zorlaştırıyor.

İşte…

Vali İzzettin Küçük kent içindeki trafik sorunundan sonra Uludağ’daki kayak pistlerinde yaşanan trafiğe de el attı.

Bugün Uludağ’a çıkacak olan Vali Küçük hem Oteller Bölgesi’nde, hem 2. Yerleşim Bölgesi’nde yeni kayak pistleri açabilmek için incelemeler yapacak.

İlginç bir noktaya dikkat çekti:

“Milli Park gişelerinden 1 yıl boyunca Uludağ’a 1 milyon 638 bin araç girişi olmuş. Bu rakama teleferik dahil değil. Hiçbir dağda böyle bir rakam yok.”

Düşüncesi şu:

“Bu rakam Uludağ’ın kayak amaçlı gelinen bir yer olmadığını, eğlence amaçlı gelindiğini gösteriyor. Biz şimdi Uludağ’ın özelliklerine standartlara uygun kayak pistleriyle kayağı da ekliyoruz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X