Vali’den kentsel dönüşümün durdurulmasına eleştiri

OLAY Medya yöneticileri ve yazarlarını kabul eden Vali Münir Karaloğlu, gündeme ilişkin çok önemli açıklamalar yaptı.

Vali’den kentsel dönüşümün durdurulmasına eleştiri

Yerel mahkemenin 0,50 emsal imar artışını içeren kentsel dönüşümü durdurmasıyla ilgili ilk kez konuşan Karaloğlu ‘Yürürlükteki imarla kentsel dönüşümü 150 yılda bitiremeyiz. Mevcut yapı stoklarıyla buna tahammülümüz yok. Mahkemenin kararı kentsel dönüşümü yavaşlatacak. Nihai kararın bir an önce çıkması lazım ki yeni bir düzenleme yapılsın’ dedi. 

Karaloğlu, hızlı tren inşaatının durmadığını, sadece Ankara-İstanbul hattındaki heyelanlı yol nedeniyle projenin değiştiğini hatırlatarak, ‘Yeni ihale yapılacak, hepsi bu’ dedi. Yerli otomobille de ilgili konuşan Karaloğlu, yerli otomobil fabrikası için en uygun yerin Bursa olduğunu söyledi. Paralel yapıyla mücadelede en etkin illerin başına Bursa’nın geldiğini belirten Karaloğlu, ‘Bursa, paralel yapıyla mücadelede gecikmiş bir il değil’ dedi. Karaloğlu, Bursa’nın eğitimde fiziki sorunu en aza indirdiğini de belirterek, ‘Ortalama snıf mevcudu 30’un altında’ diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Olay  TV Genel Yayın Müdürü İsmail Öztat, Olay gazetesi yazarları İhsan Aydın ve Mustafa Özdal, Olay TV Program Müdürü Uygar Külhaşoğlu’nu kabul eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu, kentsel dönüşümden, Hızlı Tren inşaatına, yerli otomobilin üretim merkezi arayışlarından eğitime varıncaya kadar, birçok konuda ilk konuştu. 

Vali Karaloğlu, Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi’nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait 0,50 emsal imar artışını getiren kentsel dönüşümün yürütmesini durdurma kararını değerlendirdi.

Karaloğlu, Bursa’nın mevcut yapı stokunun yüzde 85’inin mühendislik hizmeti almamış binalardan oluştuğunu kaydederek, bu durumun 1’inci derece deprem bölgesinde olan Bursa için büyük bir risk olduğunun altını çizdi. Mahkeminin verdiği kararın kentsel dönüşümü yavaşlatacağına dikkati çeken Karaloğlu, ‘Dönüşüm, sadece belediyelerin imkanlarıyla yapılamaz. Bu bölgelere müteahhitleri sokmamız gerekir. Müteahhitler de para kazanmadan dönüşüm yapmaz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 0,50 emsal artışı uygulaması doğru bir uygulamaydı. Ancak mahkeme durdurdu. Bir an önce nihai kararın çıkması lazım ki idare de yeni bir düzenleme yapsın. Yenidüzenleme yapılması şart’ diye konuştu.

HIZLI TREN DURMADI

Hızlı Tren tartışmalarına da değinen Vali Karaloğlu, projenin 420 milyon liralık dev bir yatırım olduğunun altını çizdi. İnşaatta sadece gecikmenin olduğunu belirten Karaloğlu, projede güzergah değişikliğine gidildiğini vurguladı. Karaloğlu, Ankara-İstanbul hattında heyelanlı bir bölge olduğunu hatırlatarak, Bursa-Bilecek hattının da bu noktaya bağlanacağından projenin geciktiğini belirtti. Ancak Karaloğlu, devletin 420 milyon harcadığı projeden vazgeçmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ÜRETİLMELİ

Vali Karaloğlu, yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi gerektiğini de söyledi. Bursa’nın Türkiye’nin Detroiti olarak tanındığını hatırlatan Karaloğlu, ‘Ben bunu söylerken, yerli otomobil üretiminin faydasına olduğu için söylüyorum. Çünkü Bursa, tedarikçisi, yan sanayisi ve üretim merkeziyle tam bir otomotiv kenti’ şeklinde konuştu.

PARALEL YAPIYLA ETKİLİ MÜCADELE EDİYORUZ

Bursa’nın paralel yapıyla mücadelede örnek bir kent olduğunu da belirten Vali Karaloğlu, bu konuda bir gecikmelerinin olmadığını aksine hukuk kuralları çerçevesinde çok ciddi bir mücadele yürütüldüğünü kaydetti. Paralel yapıyla mücadelenin bir devlet politikası olduğunu da ekleyen Karaloğlu, ‘Bursa Valisi olarak, paralel yapıyla mücadeleyi savsaklama gibi bir politikam olamaz’ dedi.

70 BİN SURİYELİ VAR

Bursa’daki Suriyeli sayısını da açıklayan Vali Karaloğlu, yaklaşık 70 bin Suriyelinin Bursa’da sorunsuz yaşadığını, ilaç ve sağlık başta olmak üzere bazı hizmetlerden ücretsiz yaralandıklarını, dilencilere karşı da göz açtırmadıklarını belirtti. Son olarak Bursa eğitimine de değinen Karaloğlu, fiziki alt yapı sorunun neredeyese hiç olmadığını belirti. Karaloğlu, Bursa’daki sınıf mevcudunun 30’un altında olduğu bilgisini de vererek, ‘Bu sayı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ideal mevcududur’ diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X