Valilik’ten ‘temiz’ rest!

Temiz çevre seferberliği başlatan Bursa Valiliği, havayı kirleten tekstil fabrikalarının ‘ram’ bacalarına filtre takma zorunluluğunun kapsamını genişletti.Tekstilde ısı yayarak kanserojen partikülleri havaya saçan ‘ramöz, baskı, fikse, apre, gaze’ gibi diğer makinelerin de bacalarına artık filtre takmak zorunlu…Tekstilcilere 6 ay proje hazırlama süresi tanıyan valilik, 5 Temmuz 2021’e kadar filtre taktırmayan fabrikalara en az 177 bin TL cezai işlem uygulayacak.

Valilik’ten ‘temiz’ rest!

DERYA DEMİR PINAR

Bursa’nın filtresiz sanayi bacaları nedeniyle kirlenen havasını temizlemek için harekete geçen Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda üniversite ve sanayicilerle birlikte hareket ederek; şehrin kaderini değiştirecek kritik adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce; fikse veren ve ön fikse yapan ram bacalarına filtre takma zorunluluğu getiren valilik, 1 Mayıs 2019’dan sonra bacasına filtre taktırmayan tüm tekstil firmalarını 8 ay boyunca denetlemiş ve sadece 1 firmaya cezai işlem uygulamıştı. Denetimler sonrası 3 ay içinde filtre taktırmayan fabrikalara kademeli olarak 531 bin TL ceza kesilecek olması, filtrelerin hızla takılmasında etkili oldu. Yaklaşık 300 firmadan 1’i hariç tüm fabrikaların filtre taktırdığını veya kurulum sözleşmesi imzaladığını yerinde tespit eden valilik, elde edilen olumlu neticenin ardından, kirletici sanayiyle savaşını bu kez daha da derinleştirdi.

FİLTRE KAPSAMI GENİŞLEDİ! ISI YAYAN TÜM BACALAR…

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 2019 Aralık ayında yapılan İl Mahalli Çevre Toplantısı’nda tekstil sektörü için yeni ve kritik bir karar daha alındı. Buna göre, tekstil sektöründe ram bacalarının ardından ısı yayan tüm makinaların bacalarına da filtre taktırma zorunluluğu getirildi. Ram baca filtrelerine ek olarak alınan bu kararla birlikte, tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve ısı yayarak havaya kirletici çıkış sağlayan tüm makinaların (ram, ramöz, baskı, fikse, apre, gaze v.b.) bacalarına da artık filtre taktırmak zorunlu olacak.

132 TEKSTİLCİ VE KAYITDIŞI OLANLAR MERCEK ALTINDA…

Ayrıca; filtrelerin özel imalat gerektirmesi ve tedarik süreci nedeniyle firmaların Haziran 2020’ye kadar projelerini hazırlayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunması da kararlaştırıldı. Proje sunum aşamasının ardından, filtrelerin takılması için son tarih 5 Temmuz 2021 olarak belirlendi. Kayıtlı olan 232 firmanın 100’ünde filtrelerin takılı olduğu biliniyor, ancak geri kalan 132 firmada ve kayıt dışı olan yüzlerce tekstil firmasında ise filtre bulunmuyor. Bu firmalar, bacalarına filtre taktırmazsa, 2020 yılı için valilik tarafından belirlenen 177 bin liralık ceza bedelini, 2021 yılında yeniden belirlenecek tarifeye göre ödemek zorunda kalacak.

PROF. DR. CİNDORUK: SANAYİCİLER OLUMLU…

Ram bacalarına getirilen filtre zorunluluğunun ardından ısı yayan tüm makinelerin de aynı kapsama alınmasını olumlu değerlendiren Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Cindoruk, şöyle konuştu: ‘‘Bu gerçekten Bursa’nın geleceği için çok önemli bir gelişme. Sürece sanayicinin de önemli bir katkısı var. Sanayiciler sadece süre konusunda itirazda bulundular ancak olumlu bir bakış açıları mevcut. 2019 Aralık ayında çıkan kararla Temmuz 2021’e kadar tekstil özelinde ısı yayan makinaların filtre takmasına dair uygulama kesinleşti. Bu makinalar filtresiz çalıştırıldığında hem insan sağlığına hem çevreye ciddi zararları oluyordu.”


PLASTİK SEKTÖRÜ SIRADA

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tekstilcilerle başlattığı temiz hava seferberliği, diğer sektörlere de yansıyacak. Kirletici özelliği yüksek tekstil sektörüden başlayan yaptırımlar, ikinci olarak plastik sektöründe uygulanacak. 40-50 civarında olduğu tahmin edilen plastik imalatçısı üzerinde valiliğin çalışmaları sürerken, bu işletmelere filtrenin mı takılacağı yoksa farklı bir yöntemin bu uygulanacağı henüz netlik kazanmadı. Plastik fabrikalarının havaya yaydığı ciddi kanserojen maddelerin ve havayı kirleten bileşenlerin, takılacak filtrelerle önleneceği belirtiliyor. Plastik sektörünün ardından diğer kirletici sektörlere de çeşitli yaptırımların getirilmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X