Varis Hastaları Ameliyatsız İyileşebilir

Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, ileri seviye varis hastalarının tek seçeneği olan ameliyatın yerini alan endovenöz lazerle varis sorunlarının ağrısız ve kesi yapmadan tedavi edilebildiğini kaydetti.

Varis Hastaları Ameliyatsız İyileşebilir

Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, ileri seviye varis hastalarının tek seçeneği olan ameliyatın yerini alan endovenöz lazerle varis sorunlarının ağrısız ve kesi yapmadan tedavi edilebildiğini kaydetti. Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, “endovenöz lazer” ile varis tedavisi hakkında bilgi verdi. Varisin toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzaması ile karakterize olan bir hastalık olduğunu belirten Bahçivan, bunun çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görüldüğünü kaydetti. Varislerin yıllarca görünüm dışında hastada herhangi bir şikayete yol açmadan kalabildiğini anlatan Bahçivan, “Ancak ilerleyen vakalarda bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Bacakta ağrı, kaşınma, yanma, gece krampları ve sürekli bir rahatsızlık hissi başlıca görülen şikayetlerdir. Varisli damarların bacaklarda görülmesi çoğu kez tanı için yeterlidir. Ancak varisin nedeninin anlaşılması için renkli doppler ultrasonografi yapılmalıdır” dedi. “VARİSTE TEDAVİ ŞART” Tedavi edilmeyen varisin zamanla kötüleştiğini ve hastalar için önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini vurgulayan Bahçivan, “Girişim yapılmadan uygulanan ilaç tedavisi, varis çorapları ve günlük yaşamla ilgili bir takım öneriler sadece şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Varislerin kesin tedavisi ise çoğu kez varisli damarların ortadan kaldırılmasıdır. Günümüzde tüm dünyada en popüler tedavi yöntemi, endovenöz lazer yöntemi ile büyük varislerin içten lazer ile kapatılmasıdır. Endovenöz lazer ile tedavinin önemli avantajları vardır. Öncelikle lokal anestezi altında yapılmakta, işlem ortalama 30 dakika veya 1 saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilmektedir. Hastanın işlem sonrası hareketlerinde herhangi bir kısıtlama da gerekmemektedir. Tedavide başarı, safen toplardamarının ortadan kaldırılması olarak tanımlandığında bu hedefe yüzde 93-98 oranında ulaşılabilmektedir. Başarı için iyi hasta seçimi çok önemlidir” diye konuştu. “YAN ETKİLER YOK DENECEK KADAR AZDIR” Lazerle varis tedavisi sonrasında yan etkilerin ender olarak görüldüğüne de dikkat çeken Doç. Dr. Bahçivan, şunları kaydetti: “Hastalar işlem sonrası bazen tedavi edilen hat boyunca kızarıklıktan ve deri altında oluşan hafif ağrılı bir sertlikten şikayetçi olabilir. Bu durum birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Hastalar, çok nadiren lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluktan şikayet edebilir ancak bu durum da birkaç hafta içinde düzelir. İşlem sonrasında bütün normal aktiviteler devam ettirilebilir. Sadece işlem sonrası hastalara bir süre ağır egzersizler yapmamaları önerilir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X