‘Varlık Barışı’nda kampanya atağı

Kanuna açıklık getirmek amacıyla daha detaylı bir tebliğ hazırladıklarını belirten Maliye Bakanı Ağbal, bu ay içinde yoğun şekilde Varlık Barışı ile ilgili kampanya yürüteceklerini söyledi.

‘Varlık Barışı’nda kampanya atağı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Barışı Kanunu’na açıklık getirmek, yatırımcıların zihninde oluşan birçok soruya cevap vermek amacıyla tebliğ düzenlemesi yaptıklarını belirterek, ”Bunun akabinde başvuruların daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

Ağbal, yaptığı açıklamada, vatandaşların yurt dışında bulunan varlıklarının ülkeye getirilmesini sağlamak amacıyla Varlık Barışı ile ilgili kanun çıkardıklarını ve buna ilişkin tebliğ düzenlemesi yaptıklarını hatırlattı. Birçok ülkenin de yabancı ülkelerde bulunan varlıkları ülkelerine çekmek için Türkiye’dekine benzer düzenlemeler yaptığını anlatan Ağbal, önce bu konuya ilgi duyacak kesimlerle diyaloğa geçerek işe başladıklarını söyledi.

AÇIKLAMALAR YETERLİ OLMADI

Bu kapsamda birkaç hafta önce finans sektörüyle, bankacılarla bir araya geldiklerini dile getiren Ağbal, kanunun uygulanması bakımından sektördeki bilgileri, değerlendirmeleri istişare ettiklerini, düzenlemenin vatandaş tarafından daha rahat uygulanması için neler yapılması gerektiğini ele aldıklarını ifade etti. Diğer taraftan Varlık Barışı’na ilgi gösterebilecek yatırım çevreleriyle ve danışmanlık şirketleriyle de görüşmelerde bulunduklarına işaret eden Ağbal, toplantılar sonucunda bazı konularda kanundaki açıklamaların vatandaş nezdinde yeterli olmadığı sonucuna vardıklarını bildirdi.

HİÇ BİR VERGİ ALINMAYACAK

Kanuna açıklık getirmek amacıyla daha detaylı bir tebliğ hazırladıklarını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu: ”Buradaki temel mesaj şu, vatandaşlarımız bu varlıklarını, yani paralarını, dövizlerini, hisse senetlerini, tahvillerini, menkul kıymetlerini, altınlarını gönül rahatlığıyla ülkelerine getirsinler. Bankalar, aracı kurumlar kendilerine kolaylık gösterecek, kendilerine yardımcı olacak. ‘Ben müracaat ettiğimde benden belge, bir takım dokümanlar isterler mi diye endişe duymasınlar. Yine yatırımcıların talebi üzerine çok basit bir form geliştirdik. Vatandaşımız o formu kendi dolduracak, bankaya müracaat edecek. Yurt dışındaki hesabını Türkiye’ye transfer edebilir veya gümrükten fiziken geçirip bankaya getirebilir. O formla beraber parasını yatıracak. Parası yatınca, banka ona bir dekont verecek. Başka hiçbir şey yapmasına gerek yok. Vergi dairelerine gelmesine gerek yok, hiçbir vergi ödemesi de gerekmiyor.”

KAYNAK İHTİYACINI KARŞILAMAK İSTİYORUZ

Ağbal, ülkenin kaynak ihtiyacını bu şekilde karşılamak istediklerini vurgulayarak, 2018’e giden süreçte artık ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşacağına dikkati çekti. Maliyenin, varlığını getirecek vatandaşın yurt içindeki işlerine de bakmayacağını vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti: ”Asla böyle bir şey söz konusu değil, hem kişinin kendisi için söz konusu değil hem de sahibi olduğu veya ortak olduğu şirketler için söz konusu değil. Burada karşılıklı güvene dayalı bir hukuki sistem oluşturduk. Kişi getirecek, parasını bildirecek. Kendisiyle ilgili hiçbir konuda takibata geçilmeyecek.”

BÜYÜK İLGİ BEKLENTİSİ

Tebliğ düzenlemesinden sonra yoğun temaslarının ve çalışmalarının olacağını bildiren Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak Varlık Barışı Kanunu’ndan yararlanabilecek vatandaşlara yönelik yurt içinde ve yurt dışında bir takım kampanyalar, görüşmeler yapacaklarını, tebliği, kanunu anlatacaklarını kaydetti. Bu ay içinde yoğun şekilde Varlık Barışı ile ilgili bir kampanya yürüteceklerini anlatan Ağbal, ”Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız buna da büyük ilgi gösterecekler” ifadesini kullandı. Ağbal, başvuruların 31 Aralık’a kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X