Varlık fonu paralel bütçe değil

Uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir varlık fonu düzenlemesinin Türkiye’ye kazandırıldığını belirten Bakan Ağbal, ‘paralel bütçe’ iddialarına sert çıktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ”Türkiye Varlık Fonu, mevcut bütçeye paralel bir bütçe asla değ

Varlık fonu paralel bütçe değil

Ağbal, yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve muhalefet partilerinin de kurulması noktasında olumlu görüş bildirdikleri Türkiye Varlık Fonu ile ilgili yasanın, tatile girmeden TBMM’den geçmesinin önemine işaret etti. Dünyada çok sayıda ülkenin varlık fonu bulunduğunu ifade eden Ağbal, bu konuda Norveç’in birinci, Katar’ın ikinci sırada geldiğini, Singapur varlık fonunun ise çok ciddi stratejik yatırımları olduğunu söyledi.

KURALLARA TABİ VE ŞEFFAF

Varlık fonuna ilişkin en önemli konunun kuruluşu, faaliyetleri ve denetimi olduğuna işaret eden Ağbal, ”Türkiye’de kurulacak varlık fonu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun yapmış olduğu bütün kurumsal yönetişim düzenlemelerine tabi olacak, şeffaf olacak, Kamuoyu Aydınlatma Platformunun bütün düzenlemelerine tabi olacak, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen bağımsız denetimle ilgili bütün kurallara tabi olacak” diye konuştu. Ağbal, fona aktarılan kaynakların özelikle nerelerde ve nasıl kullanıldığı konusunda kamuoyunun birinci elden uluslararası standartlara uygun şekilde bilgilendirileceğini söyledi.

BÖYLE BİR ANLAYIŞI KABUL ETMEM

Türkiye Varlık Fonu ile ilgili birincil düzenleme olan yasal çerçevenin, uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir çerçeveye geldiğini ifade eden Ağbal, şöyle devam etti: ”Uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir varlık fonu düzenlemesi Türkiye’ye kazandırılmış oldu. Hiçbir zaman için Türkiye Varlık Fonu, mevcut bütçeye paralel bir bütçe asla değil. Böyle bir anlayışı kabul etmem asla mümkün değil. Herhangi bir şekilde bu kaynak bulunamayan bazı projeler için kaynak bulma projesi de değil. Türkiye’nin bugün mega projelerinin her birisi kendi gelecek öngörüleriyle ve gelecek gelir, nakit akımlarıyla kendisini finansal olarak fizibil eder durumda.”

1 KURUŞ YANLIŞ KULLANILMAYACAK

-Kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, süratle yönetim kurulunun oluşturulması gerekiyor.

-Türkiye’nin imkan ve kabiliyetleri çerçevesinde varlık fonunda zaman içerisinde varlıklar, kaynaklar birikecek.

-Burada önemli olan Türkiye’nin gizli kalmış potansiyel projelerini karşılık göstererek bunu harekete geçirebilmek.

-Kimse endişe etmesin, şeffaflığa, ülke kaynaklarının en doğru ve rasyonel şekilde kullanılmasına son derece önem vereceğiz.

-Bu milletin bir kuruşunun dahi her hangi bir şekilde yanlış yerde kullanılmasına müsaade etmemiz mümkün değil.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X