Varufakis’in B planı Yunanistan’ı karıştırdı

Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in ‘B-Planı’ olarak tasarladığı paralel para birimi ülkeyi karıştırdı.

Varufakis’in B planı Yunanistan’ı karıştırdı

Varufakis’in, The Official Monetary and Financial Institutions Forum’da (OMFIF) yayımlanan açıklamalarına göre, 6 Temmuz’dan önce Atina’da Yunanistan’ın euro’da kalıp paralel bir para sistemi uygulaması düşünüldü. 

Özellikle muhalefet tarafından tepki çeken B-Planı ile, Varufakis ve ekibinin ülkeyi Euro Bölgesi’nden çıkıp, drahmiye döndürmeyi amaçladıkları ileri sürüldü. Maliye Bakanlığı’ndan ayrıldıktan bir hafta sonra OMFIF tarafından düzenlenen ‘Greek Day’ etkinliğinde konuşan Varufakis’in anlattığı plana göre, Avrupa Merkez Bankası’nın ülkeye para sıkıntısı yaratması durumunda paralel bir banka sistemiyle ayakta durabilme olanağı sağlanabilecekti. Maliye Bakanlığı bir düğmeyle elektronik ortamda transfer yapabilecek, ödemeler ise akıllı para yönetim sistemi (IOU) üzerinden yapılabilecekti.

ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ VARDIR

Varufakis yaptığı açıklamada, ”Çok iyi planlanmıştı her şey. Kısa zamanda akıllı telefonlara da geçebilecek, paralel bir çalışma sistemi devreye sokabilecektik. Tabii ki euroya yönelik olacaktı ancak anında yeni drahmiye dönüşebilecekti” dedi. Bu mekanizmanın devreye girmesi için Başbakan Aleksis Çipras’ın onayını alamadığını belirten Varufakis, ”Ben her zaman Çipras’a bu yolculuğun sakin sularda yapılan bir sandal gezisi olmayacağını söylemiştim. Bilindiği gibi özgürlüğün bedeli vardır” diye ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X