Vatandaş kaynağını yastık altında tutmasın

Döviz bozdurma kampanyalarının sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”Tercihlere saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın. Bu altın, döviz ve diğer finansal kaynaklar için de geçerli” ifadelerini kullandı.

Vatandaş kaynağını yastık altında tutmasın

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz bozdurma kampanyalarına ilişkin, ”Bizim için önemli olan Türkiye’nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması” dedi.

Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında Hazine Destekli Kefaletlere İlişkin imzalanan protokolün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, döviz bozdurma kampanyalarının sorulması üzerine şunları kaydetti: ”Bizim için önemli olan Türkiye’nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın. Temel konu bu. Bu altın için de geçerli, döviz ve diğer finansal kaynaklar için geçerli. Önemli olan sisteme girmesi ve sistem üzerinden bunun reel sektöre, ekonomiye yatırımlara kanalize edilmesi.”

MERKEZ BANKAMIZ BAĞIMSIZ

Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın ‘Yakın dönemde yaşanan döviz kuru hareketlerinin 2017 yılı birinci çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını değerlendiriyoruz’ şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine şu bilgileri verdi: ”Merkez Bankamız önceki gün aslında netti. TCMB’nin söylediği şey, genelde liradaki değer kaybı zamanla enflasyona yansıyor. Onu kastetti herhalde. Burada da tabi para politikası duruşunu ona göre belirleyecek. Merkez Bankamız bağımsız olduğu için benim para politikası duruşuna ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Bugüne kadar da yapmadım.”

TOPLAM BAKİYE 20 MİLYAR LİRAYA YÜKSELTİLDİ

Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokole göre, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 20 milyar liraya yükseltildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından Kredi Garanti Fonu’na aktarılabilecek kaynağın tutarı da 2 milyar lira olacak. Kredi Garanti Fonu bu protokolle birlikte artık daha fazla KOBİ’ye daha hızlı ve daha çok kefalet verecek. Bu düzenleme bankaların daha fazla Hazine kefaleti kullanmasına yol açacak, KOBİ ile ihracatçıların krediye erişimini kolaylaştıracak. İhracatçılara Eximbank’dan kullandıkları kredilere yüzde 100’e kadar kefalet sağlanacak. İhracatçılara bankalar aracılığıyla sağlanan diğer kredilerde ise kefalet oranı yüzde 85’e kadar çıkarılacak. İhracatçılarla birlikte KOBİ’ler de daha yüksek oranlı Hazine kefaletinden yararlanabilecek. 

BANKACILIK SEKTÖRÜMÜZ SAĞLAM

Şimşek, zor dönemde reel sektörün yanında olduklarına işaret ederek, ”Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X