Vatandaşı ve SGK’yı dolandıranlara tahliye kararı!

İzmir merkezli 5 ildeki operasyonda, sigortalı yapma vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) 1 milyon lira zarara uğrattıkları iddia edilen 2 suç örgütünün üyelerinin yargılandığı davaya devam edildi.

Vatandaşı ve SGK’yı dolandıranlara tahliye kararı!

İzmir 11. Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İsmail R, Bekir A, Nedim D, Mert Ü, Esra T.B, başka suçtan tutuklu Mert Y. ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatları, SGK vekili Semih Orhan katıldı.

Mahkeme Başkanı Erhan Atlı, bazı sanıkların savunmalarının henüz alınmadığını, Eskişehir, Diyarbakır, İstanbul ve Manisa’da ikamet eden bazı sanıkların ise talimatla bulundukları şehirdeki ağır ceza mahkemesinde savunmalarının alındığını belirtti.

Sanık avukatı Andaç Şükrü Zaloğlu, müvekkillerinin bir yıla yakındır tutuklu olduklarını, tüm delillerin toplandığını, kaçma şüphelerinin bulunmadığını, bu nedenle tahliyelerini talep ettiklerini söyledi. Diğer sanıklar ve avukatları da aynı yönde talepte bulundu.

Mahkeme heyeti, savunması alınmayan ve haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların savunmalarının beklenmesine, mevcut delil durumu, sanıkların tutuklu kaldıkları süre, savunmalarının alınmış olması, bundan sonraki yazışmaların daha çok kurumla muhatap olması gerekçeleriyle tüm sanıkların adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Operasyon

Geçen yıl temmuz ayında düzenlenen operasyonda, bazı kişilerin hayali şirket kurup haksız kazanç elde ettiği ihbarı üzerine çalışma başlatan İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iki farklı şebekenin, kurdukları hayali şirketler aracılığıyla SGK’dan e-bildirge şifresi aldıklarını, çok sayıda vatandaşı hayali firmalar üzerinden sigortalı gösterdiklerini belirledi.

Suç örgütü üyelerinin “sigortalı gösterilmeleri” için 150-200 lira para aldıkları vatandaşları, primleri yatırmayarak dolandırdığını ortaya çıkaran ekipler, şirketlerin sahte evraklarla kurulması nedeniyle tahsilatı gerçekleştiremeyen SGK’nın da yaklaşık 1 milyon lira zarara uğratıldığını tespit etti.

Örgüt üyelerini belirleyen ekipler, İzmir’in yanı sıra İstanbul, Aydın, Manisa ve Mardin’de eş zamanlı operasyon düzenleyerek 10 kişiyi gözaltına aldı.

Emniyetteki ifadelerinin ardından “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla adliyeye sevk edilen 10 şüpheliden 6’sı tutuklanırken, 4’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X