Veliahtlık ilk kez oğuldan önce toruna geçti

Kral Selman’ın ani bir kararla İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif’i birinci veliaht tayin etmesiyle veliahtlık, ülkede ilk kez Kral Abdulaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş oldu.

Veliahtlık ilk kez oğuldan önce toruna geçti

Kral Selman’ın ani bir kararla İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif’i birinci veliaht tayin etmesiyle veliahtlık, ülkede ilk kez Kral Abdulaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş oldu.

Kral Selman’ın Suudi Arabistan’da tahta oturmasından sonra kabine reformları kapsamında, çok sayıda bakan görevden alınırken, 1975 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan 75 yaşındaki Suud bin Faysal da koltuğu devretti.

Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud tarafından, Çarşamba günü sabah erken saatlerde verilen kararlar doğrultusunda, hükümette önemli değişikliklere gidildi.

Kral Selman’ın ani bir kararla İçişleri Bakanı ve İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud’u (56) birinci veliaht tayin etmesiyle veliahtlık, ülkede ilk kez devletin kurucusu ve ilk kralı Abdulaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş oldu.

Suudi Arabistan’ın kurucusu ve ilk kralı Abdülaziz’in torunu 1. Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif

Orta ve lise eğitimini başkent Riyad’da tamamlayan Prens Muhammed, üniversite eğitimini ABD’de tamamlayarak 1981 yılında siyaset bilimi alanında lisans derecesi aldı. Suudi Arabistan ve dışında ileri seviyede anti-terör birimlerinde eğitim aldı.

Güvenlik ve Siyasal İşler Konseyi Başkanlığı da yapan Bin Nayif, Suudi Arabistan’da 99 günlük görev süresiyle en kısa süre veliahtlık makamında kalan Prens Mukrin bin Abdulaziz’in kendi isteğiyle görevinden ayrılması üzerine bu göreve getirildi.

Veliaht Prens Bin Nayif, 2009 yılında Arap Yarımadası’ndaki El Kaide tarafından kendisini hedef alan intihar saldırından yaralı olarak kurtulmuştu.

Kral’ın oğlu Prens Muhammed bin Selman, İkinci Veliaht oldu

Kral Selman, ikinci veliaht prens olarak 30’lu yaşlarının başında olan oğlu Prens Muhammed’in ismini açıklamıştı.

Bin Selman, Ocak ayında savunma bakanlığına atanmış, geçen ay da Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki “Kararlılık Fırtınası” operasyonunu komuta etmişti.

Aynı zamanda Savunma Bakanı ve Ekonomik İşler ve Kalkınma Kurulu Başkanı olan Bin Selman, hükümetin en genç bakanı olarak biliniyor.

ABD ile yakın ilişkilerinden dolayı kabinedeki Amerikan yanlısı bakanlardan biri olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanı Suud bin Faysal’ın 40 yıllık görevi sona erdi

Suudi Arabistan’da, 40 yıldır sürdürdüğü göreviyle “dünyanın en uzun süre görev yapan dışişleri bakanı” ünvanına sahip Suud bin Faysal bin Abdulaziz Al Suud, alınan yeni kararla görevini, 2007’den bu yana Washington Büyükelçisi olan Adil Bin Ahmed El-Cübeyr’e devretti.

Suud bin Faysal, 40 yıl süren görev süresiyle dünyanın en uzun süre görevde kalan dışişleri bakanı oldu. Bin Faysal, görev süresi boyunca 4 farklı kral ile çalıştı.

Yeni Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cübeyr 

Sağlık durumu nedeniyle görevden affını talep eden Dışişleri Bakanı Bin Faysal’ın boşalan koltuğuna, 2007’den bu yana Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Adil bin Ahmed el-Cübeyr (53) oturdu.

Kraliyet ailesi dışından bir isim olan Cübeyr, ABD’de Kuzey Teksas Üniversitesi Ekonomi ve Siyasi Bilimler bölümündeki lisans eğitiminin ardından 1984 yılında da Georgetown Üniversitesi’nde Siyasi İlimler ve Uluslararası İlişkiler alanında master yaptı. 

En kısa süre görev yapan Veliaht Prens Mukrin

Suudi Arabistan’da 99 günlük görev süresiyle en kısa süre veliahtlık makamında kalan Prens Mukrin bin Abdulaziz Al Suud’un ardından yerine Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud atandı.

Prens Mukrin’in veliaht prens olma görevinden kendi isteğiyle ayrıldığı bildirildi.

Ülke tarihinde ilk kez 6. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud tarafından oluşturulan ikinci veliahtlık makamına ilk atanan prens olan Mukrin bin Abdulaziz, Kral Abdullah’ın vefatının ardından birinci veliaht olmuştu.

Mukrin, 2013 yılında başbakan yardımcısı, 2014 yılında ise ikinci veliaht prens olarak atandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X