Veremden korunmak için evinizi havalandırın

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, verem hastalığının Mycobacterium Tuberculosis denilen bir bakteriyle oluşan, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Veremden korunmak için evinizi havalandırın

Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hastanın ortaya çıktığını ve 1,5 milyon insan veremden öldüğünü belirten Akan, “Hastalık görülme oranlarında son yıllarda önemli derecede azalma olmasına rağmen, verem önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kalmaya devam etmektedir” diye konuştu.

Verem mikrobunun güneş görmeyen ve iyi havalandırılmayan ortamlarda uzun süre canlı kalabildiğini dile getiren Dr. Akan, “Güneşten gelen ışınlar verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Ayrıca ortam havasının iyi havalandırılması da bulaşmayı engelleyebilir. Tedavi görmeyen verem hastaları ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları ve vücut direncini azaltan hastalıklar veremin kişiler arasında bulaşma ve hastalıkla karşılaşan kişilerde ortaya çıkma riskini arttırır” dedi.

Halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi ile birlikte; üç haftadan uzun süreli öksürük, balgam çıkarma veya göğüs ağrısı şikâyetleri bulunanların Verem Savaş Dispanseri veya diğer sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini ifade eden Dr. Akan, hastalığın erken teşhisinin tedavi ve iyileşme sürecinde önemli rol oynadığını hatırlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X