Vergi beyanında süre uzatıldı

Maliye Bakanı Ağbal müjdeyi verdi. Muhtasar, KDV ve gelir vergisi beyannameleri için 4 gün ek süre tanındı. Ancak ödeme sürelerinde bir değişiklik yapıldı.

Vergi beyanında süre uzatıldı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, muhtasar ve Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinde son tarihi 27 Mart’a, gelir vergisinde ise 31 Mart’ta uzattıklarını söyledi.

Ağbal, yaptığı açıklamada, mart ayında verilmesi gereken beyannamelerin süresinin gelen talepler üzerine uzatıldığının müjdesini verdi. Söz konusu adımın mükellefleri de muhasebecileri de rahatlatacağını belirten Ağbal, ”Bu ayın 23’ünde muhtasar beyanname verilmesi gerekiyordu. Bu süreyi 27 Mart’a uzattık. Yine 24 Mart itibarıyla KDV beyannamesi verilmesi gerekiyordu. Bunu da yine 27 Mart’a uzattık. Yıllık gelir vergisi beyannamesi de normalde 27 Mart tarihinde verilmesi gerekiyordu. Bunun da verilme süresini ay sonuna, yani 31 Mart tarihine uzattık. Ama yanlış anlaşılmasın, beyanname verme sürelerini uzattık, ödeme sürelerinde bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı.

KİRA GELİRİ UYARISI

Şubat ayında basit usulde defter tutan yaklaşık 750 bin mükellefin beyannamelerini verdiğini anımsatan Ağbal, mart ayında da 1 milyon 870 bin mükellefin beyanname vereceğini söyledi. Ağbal, bu ay, ticaret erbabının, zirai kazançlarla uğraşanların, serbest meslek kazancı elde edenlerin, beyannamelerini vereceğini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Özellikle dikkat çekmek istediğim husus, kira geliri elde edenler. Yaklaşık 1 milyon 450 bin vatandaşımızın kiraya verdiği gayrimenkul var. Özellikle konutu olan, yani stopaj suretiyle vergi ödenmeyen, konutu olan bir kişi bu evini kiraya verirse, elde ettiği gelir 3 bin 800 lirayı aşıyorsa yıllık olarak, o takdirde beyanname vermesi gerekiyor. Dolayısıyla beyanname verirse 3 bin 800 liralık kısmı zaten vergiden istisna. Ama eğer beyanname verilmez ise bu takdirde bu istisna hakkından mahrum kalacak. Onun için kira geliri elde eden bütün vatandaşlarıma çağrıda bulunuyorum, 2016 yılında 3 bin 800 lirayı aşan bir kira geliri elde etmişlerse beyannamelerini versinler.”

SÜREYİ KAÇIRMAYIN

Önceki gün itibarıyla yaklaşık 930 bin mükellefin interneti kullanarak beyannamesini verdiğini dile getiren Bakan Ağbal, ”Yani yaklaşık 500 bin mükellefimiz henüz daha beyannamesini vermemiş. Dolayısıyla, buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, beyanname verme sürelerini kaçırmasınlar” diye konuştu.

YÜZDE 99,5’İ İNTERNETTEN ALINIYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, günümüzde, vergi beyannamelerinin yüzde 99,5’lik kısmının internet ortamında alındığını vurguladı. Vergi dairelerinin artık vatandaşın gidip gündelik işlerini yaptığı bir yer olmaktan çıktığını, daha fazla analiz yapan, daha fazla vatandaşın talebini karşılayan yerlere dönüştüğünü ifade eden Ağbal, ”Biz şunu söylüyoruz: Vergi Dairesi fiziken olmadan bütün vergi işlemlerini elektronik ortamda yapalım. Vergi dairesiz vergi hizmeti” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X