‘Vergi ineği okşayarak sütünü sağma sanatıdır’

Vergi mevzuatından kimsenin memnun olmadığını, bu nedenle değiştirmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Yüce, ‘Mükellefin verdiği bilgi doğrudur’ anlayışının oturtulması gerektiğini savundu.

‘Vergi ineği okşayarak sütünü sağma sanatıdır’

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, ”Avrupa’da vergiyle ilgili güzel bir söz var: Vergi, ineği okşayarak sütünü sağma sanatıdır. Siz ineği huysuz hale getirirseniz, ürkütürseniz inek süt vermez. Onun için mükellefi korkutmamak lazım” dedi.

Mehmet Yüce, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin ‘Hizmet, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de Vergi Usul Kanunu’nda ciddi sorunların olduğuna dikkat çekti. Vergi mevzuatından kimsenin memnun olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yüce, ”Bu kadar kişinin mutlu olmadığı bir şeyi değiştirmek lazım. Bu iradeyi ortaya koymalıyız” diye konuştu. Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından bugüne kadar ortalama 2,5 yılda bir vergi affı çıktığını anlatan Yüce, ”Hukuki Güvenlik İlkesi, kişinin tabii olduğu yükümlülükleri, kanunları önceden bilme hakkıdır. Kişi bunu bilmiyorsa ne yatırım yapabilir ne de kendini güvende hissedebilir. Evrensel ilkelere göre kanunlar belirli ve anlaşılır olmalı. Her şeyi kanunla yazma hastalığından vazgeçmeliyiz. İçtihatlara önem vermeliyiz” dedi.

DÜKKAN KAPATTIRMAYALIM

Vergide yaşanan bir diğer sorunun ise denetleme olduğunu dile getiren Yüce, şunları kaydetti: ”Denetimin belli bir kuralı, ilkeleri ve evrensel normları olmalı. Denetimin mükellef üzerinde bir araç olarak kullanıldığını gözlemliyoruz. Bu da işletmelere ciddi zararlar veriyor.  Cezalandırmak bir amaç değil, araçtır. Ölçülülük ilkesine uymadığınız zaman mükellefi bitirirsiniz. Mükellefe dükkan kapattırılmamalı. ‘Mükellefin verdiği bilgi doğrudur’ anlayışını oturtmamız gerekiyor. Mükellef işletmeyle ilgili hangi tür harcama yapıyorsa, bu harcamalarını gider olarak göstermesine izin vermeliyiz.”

BİLGİ YETERSİZLİĞİ İDDİASI

Kanunun giderleri madde madde yansıttığını anlatan Prof. Dr. Yüce, şöyle devam etti: ”Peki yazacağı gider kanunda yazılmadıysa, kanun koyucuların aklına gelmediyse ne olacak? Giderleri kanunla belirlemek mümkün değil.  Avrupa’da vergiyle ilgili güzel bir söz var: Vergi, ineği okşayarak sütünü sağma sanatıdır. Siz ineği huysuz hale getirirseniz, ürkütürseniz inek süt vermez. Onun için mükellefi korkutmamak lazım. Ayrıca, son dönemlerde çok sayıda denetim elemanını da yetiştirmeden işe aldık. Denetim elemanlarının bilgi yetersizliğinden dolayı da işletmeler ciddi  zararlar görüyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X