Verginin yüzde 24’ü eğitime

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, meclise gönderdikleri 2016 bütçesinde en fazla payı 107 milyar lira ile eğitime ayırdıklarını belirterek, Türkiye’de toplanan verginin yüzde 24’ünü de yine eğitime aktardıklarını söyledi.

Verginin yüzde 24’ü eğitime

Eğitime çok önem verdiklerini ve hem bütçeden hem de vergiden ayrılan payın bunun en bariz göstergesi olduğunu ifade eden Şimşek, önceki gün 2016 bütçesini meclise gönderdiklerini hatırlattı. 

Bakan Şimşek, ”O bütçede en büyük pay nereye gidiyor, eğitime gidiyor. Bütçenin 107 milyar lirası eğitime gidiyor. Bu oran 2002’de 11 milyar liraydı. Şimdi 11 nere, 107 nere. Türkiye’de toplanan her 100 liralık verginin 24 lirasını eğitime harcıyoruz. Bu gelirin 21 lirasını sağlığa, 21 lirasını sosyal güvenliğe yani emekliye destek olarak veriyoruz. Geriye kalan büyük kısmı da yatırım ve çiftçimize destek gibi şeyler. Eskiden böyle miydi? Bakın 10 yıl bir ülkenin tarihinde çok kısa süredir ama 13 yıl önce 2002 yılında bu ülke milletten topladığı verginin yüzde 86’sını faize ödüyordu. Millete yatırım yapacak, belediyelere kaynak aktaracak, hatta işçisinin, memurunun maaşını ödeyecek kapasitesi kalmamıştı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X