Veteriner hekimler şiddete ‘dur’ demek için iş bırakacak!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Şiddete “Dur !” demek üzere harekete geçti. 21 Ağustos Pazartesi günü Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek.

Veteriner hekimler şiddete ‘dur’ demek için iş bırakacak!
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Hekim Odaları’nın gönderdiği açıklama şöyle;
1 Ağustos tarihinde Ankara’da veteriner hekim Ceren Eroğlu’nun kliniği basılmış, veteriner hekim hasta yakını tarafından saldırıya uğramıştı. Saldırıyı gerçekleştiren A.K serbest bırakılmıştı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Hekim Odaları bu konuda ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride,  yaşamın tüm alanlarında kadına, çocuğa, hayvana ve doğaya karşı uygulanan şiddetin sağlık alanında da hızla arttığı ve artık dayanılmaz bir boyuta geldiği vurgulandı. Veteriner hekimlerin bu şiddetin en büyük mağdurlarından biri olduğuna dikkat çekilen bildiride, Veteriner hekim Volkan Lale’nin de 2022 yılı Nisan ayında, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde görev yaptığı mezbahada çıkan bıçaklı kavgada öldürüldüğü hatırlatıldı ve  tam da Dünya Veteriner Hekimler Günü öncesinde katledilen veteriner hekimin katilinin cezasının hala kesinleşmediğinin altı çizildi.
Bir süredir özlük hakları ve mesleki hak kayıpları için etkin bir mücadele içinde olan veteriner hekimler, TVHB’nin çağrısıyla Haziran ayında İzmir’de, Ağustos’ta Ankara’da muayenehanesinde saldırıya uğrayan, darp edilen meslektaşlarının can güvenliği için yurt genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.
Darp ediliyoruz, öldürülüyoruz!
Yapılan açıklamada, sağlığın her canlı için hak olduğu savunularak, hayvan sağlığı için ülkenin en ücra köşelerinden kent merkezlerine kadar her yerde hizmet veren veteriner hekimlerin mesleklerinin doğası gereği, aynı zamanda halk sağlığının da koruyucusu olduğuna dikkat çekildi. Bir yetiştiricinin “’’Hayvanlarımıza aşıya gelecek veteriner hekimi bu köye sokmayacağım” diyerek, silahlı fotoğrafını çekinmeden sosyal medya hesabından paylaşabildiği bir ortamda veteriner hekimlerin güvenliğinden söz edilemeyeceğine vurgu yapıldı.
Veteriner hekimler “Unutulmamalıdır ki; veteriner hekimlerin toplum için sağlıklı gıdanın kontrolünü yaparken baskıya, mobbinge uğraması, aşılamaya giderken tehdit edilmesi, üreticiye destek olurken güvende olmaması, yerel yönetimlerde sahipsiz hayvanlar için çalışırken mobbinge, linçe uğraması, kendi öz sermayesi ile kurduğu muayenehanesinde güvenli olmayan koşullarda çalışmak zorunda bırakılması, esasen toplum sağlığının, hayvan refahının, ülke hayvancılığı ve ekonomisinin saldırıya-şiddete uğramasıdır! Veteriner hekimlerin, hangi alanda çalışırsa çalışsın aynı zamanda kamu hizmeti verdiği göz ardı edilmemelidir” uyarısında bulundu.
Veteriner hekimlerin her şeye rağmen pandemide olduğu gibi depremde de gıda işletmelerinde, köylerde ve muayenehanelerinde görevlerini aksatmadığını, hastalarını bırakmadığını, ancak bunca özveriye karşın, toplumun ve yetkililerin gözü önünde her gün darp edildiklerini, bıçaklandıklarını, hatta öldürüldüklerini belirten TVHB, buna karşın tüm ısrarlarına rağmen, Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamı dışında tutulmalarını eleştirdi. TVHB’nden yapılan açıklamada, veteriner hekimlerin yasalar önünde sağlık çalışanı oldukları vurgulanarak, veteriner hekimlere karşı işlenen suçlar dahil, özlük haklarının veteriner hekimlerin yaşam ve çalışma koşullarının mevcut yasalara uygun olarak düzenlenmesi istendi. Bu şiddeti görmezden gelenlerin de saldırılarda sorumluluğu olduğu kamuoyuyla paylaşıldı.
TVHB Merkez Konseyi, son olarak “Görevi başında şiddete uğrayan meslektaşımız Veteriner Hekim Ceren Eroğlu’nun yanında olduğumuzu bildirir; yaşatmayı ve şifa vermeyi ilke edinmiş bir meslek grubu olarak, sesimizi duyurmak için kritik noktalar ve durumlar hariç tüm çalışma alanlarımızda 21 Ağustos 2023 Pazartesi tarihinde 1 (bir) gün süreyle iş bırakacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” açıklamasında bulunuldu.
Ard arda gerçekleşen şiddet olaylarına “Dur!” demek için böyle bir karar aldıklarını belirten Türk Veteriner Hekimler Birliği, tüm vatandaşlardan anlayış ve destek beklediklerini, bu eylemin toplumun karşı karşıya olduğu riskleri gündeme getirecek önemli bir protesto olduğunu ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X