‘Vikinglerde’ düşük faiz dönemi

Düşen petrol fiyatları ve Euro Bölgesi’nden gelen genişleyici adımlar, özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri üzerinde baskı oluştururken, söz konusu ülkeler bu durumla mücadele için faiz silahını kullanıyor.

‘Vikinglerde’ düşük faiz dönemi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bölge ekonomilerini canlandırmak için parasal genişlemeye gitmesi, Euro Bölgesi’nin dışında kalan Avrupa ülkelerinde enflasyon görünümündeki belirsizliği artırırken, aynı zamanda ülkelerin para birimlerindeki volatiliteyi de (oynaklık) yükseltti. Bu durum karşısında, zayıflayan Euro’ya karşı para birimlerinin değer kazanması ve enflasyondaki düşüşün önüne geçmek için ülkeler genişlemeci politikalara yönelirken, İsviçre ve Danimarka’nın ardından, İsveç Merkez Bankası da politika faizinde indirime gitti.

ARKA ARKAYA İNDİRİMLER

İsveç Merkez Bankası sıfır düzeyinde bulunan politika faizini 10 baz puan düşürerek negatif faiz uygulamasına geçti. Banka ayrıca, vadeleri 1 ile 5 yıl arasında değişen toplamda 10 milyar İsveç Kronu tutarında devlet tahvili alımı yapacağını da duyurdu. Danimarka Merkez Bankası da ülke para biriminin Euro karşısında yükselmesini gerekçe göstererek, art arda 4 kez faiz indirimine gitti. İlk olarak 19 Ocak’ta yüzde eksi 0,05 düzeyinde bulunan politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde eksi 0,20’ye düşüren Danimarka Merkez Bankası, 3 gün sonra faizleri 20 baz puan daha azalttı. Banka son olarak da 5 Şubat’ta harekete geçerek, politika faizini yüzde eksi 0,50’den yüzde eksi 0,75’e çekti.

KUZEY AVRUPA’DA FAİZ ORANLARI

Ülke     Faiz Oranı (%)

İzlanda     4,5

Norveç     1,25

İngiltere     0,50

İrlanda     0,05

Letonya     0,05

Litvanya     0,05

Finlandiya     0,05

Estonya     0,05

İsveç     -0,10

Danimarka     -0,75

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X