Virüse karşı hijyen şart

Çin’den başlayarak dünyaya yayılan koronavirüs tehdidine karşı evine dönen üniversite öğrencilerine, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın’dan tavsiye geldi.

Virüse karşı hijyen şart

Akalın, virüsten korunmak için en ciddi önlemin fiziksel temastan kaçınmak ve kişisel hijyene önem vermek olduğunu vurguladı. Koronavirüs belirtilerini anlatan Akalın, “Virüs esas olarak damlacık yoluyla bulaşıyor. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ile de hastalık yayılmakta. Hastalık belirtileri virüse maruz kaldıktan 2 ila 14 gün içinde başlayabilmektedir. Virüsün neden olduğu hastalığın yaygın belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır” dedi.

YÜZDE 80 HAFİF ATLATIYOR…

Daha ağır vakalarda akciğer enfeksiyonu, ani gelişen solunum- böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebileceğini kaydeden Akalın, “Virüs bulaşan kişilerin yaklaşık yüzde 80’i hastalığı çok hafif ya da hiç belirti olmadan geçiriyor. Yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda hastalık daha ağır seyretmektedir” diye konuştu. Salgını kontrol etmek ve hasta olmamak için bireysel düzeyde yapılması gerekenleri anlatan Akalın, “Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Su ve sabun yoksa alkollü el antiseptikleri ya da kolonya ile ellerinizin tüm yüzeylerine temas edecek şekilde ovalayın ve el hijyenini sağlayın. Ellerinizle ağzınıza, burnunuza, gözünüze ve yüzünüze dokunmayın” ifadelerini kullandı.

KALBALIK ORTAMLARA DİKKAT!

Kalabalık ortamlardan vatandaşların uzak durması gerektiğini ifade eden Akalın, “Temas edeceğiniz kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın ve görüşmelerinizi kısa tutun. Mümkün olduğu kadar ev ortamında kalmaya çalışın. Sosyal faaliyetlerinizi cep telefonu ve bilgisayar ortamından sürdürün. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık veya öksürük gibi üst solunum yolu hastalığı belirtileriniz varsa, diğer kişileri korumak için mutlaka tıbbi maske takın. Solunum yolu hastalığı belirtileri olan kişilerden uzak durun. Eğer ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi sık görülen belirtileriniz varsa mutlaka 184 SABİM hattını arayın. Öksürme veya hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendil ile kapayın. Tokalaşma, kucaklaşma, sarılma, öpüşme ve kafa tokuşturma gibi eylemlerden kaçının.Yurtdışından gelen yakınlarınız ile yaşlıları ziyaret etmeyin. Dengeli bir şekilde beslenin. Uykunuzu tam alın. İçeceklerinizi paylaşmayın. Dokunduğunuz yüzeyleri ve objeleri sık sık temizleyin” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X