Viyana’da Esad anlaşmazlığı

Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye’nin geleceğini konuşmak için Viyana’da toplandı. Ancak toplatıda Suriye lideri Esad’ın geleceği konusunda ortak bir tavırda anlaşamadı.

Viyana’da Esad anlaşmazlığı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye’de Esad’lı geçiş sürecinin tartışıldığı bir dönemde toplandı. 

İç savaşa çözümün tartışıldığı toplantı sonrası ilk ‘somut’ sonucu Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr açıkladı. Cübeyr; Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’de geçiş sürecinde Esad’ın akıbeti konusunda ortak bir tavırda buluşamadığını açıkladı. Cübeyr ülkelerin görüşmelere devam kararı aldığını belirtti.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Mısır ve İran’ın da Suriye’de çözümde ‘rol oynayabileceğini’ söyledi. 

Tarafların 30 Ekim’de tekrar bir araya gelecekleri açıklanıdı. Öncesinde ise ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında üçlü koordinasyon toplantısı yapıldı. Suriye’nin geleceği konusunda bu üç ülkeden farklı görüşlere sahip olan Rusya dahil edilmedi.

 

ESAD’LI GEÇİŞ SÜRECİ

Washington yönetimi, yetkileri elinden alınmış Esad’ın başkanlığında 6 aylık bir süreçte “yeni Suriye’nin” şekillenmesi önerisiyle toplantıya gelmişti. Rusya ise yetkileri alınmamış Esad’ın ve Baas rejiminin süreçte aktif şekilde yer almasını, geçiş süreci sonunda Esad ve ailesinin durumu ile savaş suçlarının ne şekilde yargılanacağının da netleştirilmesini istiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X