Vize restleşmesi

Suriye yönetimi, 6 yıl önce kaldırılan vizeleri geri getirdiğini açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı ‘Vizesiz Türk vatandaşlarına ülkeye giriş izni verilmeyecek’ açıklaması yaptı. Türkiye de Suriyelilerden vize isteyecek.

Vize restleşmesi

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye ile 6 yıl önce imzalanan ve vizelerin kaldırılmasını öngören anlaşmanın iptal edildiğini duyurdu.

 

Bakanlık açıklamasında bundan böyle Türk pasaportlarından vize isteneceği belirtildi. Açıklamada ‘Suriye hükümeti ulusal egemenlik prensipleri gereği bundan böyle Türk vatandaşlarının Suriye’ye vizesiz girmesini yasaklamaya karar verdi’ denildi ve bu adımdan, bunun yaratacağı sonuçlardan Türk hükümetinin sorumlu olduğu savunuldu. 

3. ÜLKELERDEKİ SURİYELİLER

Bu arada Alman Bild gazetesi Türkiye’nin sığınmacı akınını durdurmak amacıyla 8 Ocak’tan itibaren Suriye vatandaşlarına vize uygulamaya başlayacağını duyurdu.

Bild gazetesinin haberine göre Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu  10 AB ülkesinin liderleriyle yaptığı toplantıda bu konuda bilgi verdi. Davutoğlu’nun AB liderlerine, Türkiye’nin 8 Ocak’tan itibaren Suriye vatandaşlarına vize uygulamasına geçeceğini söylediği belirtildi. 

Ancak dün Türk Dışişelri yaptığı açıklamada vize uyguyamasının 3. ülkelerdeki Suriye vatandaşları için geçerliği olduğunu balirtti. Buna göre Suriye dışında yaşayan bir Suriyeli, Türkiye’ye gelmek isterse,  o ülkedeki Türkiye elçilğinden vize almak zorunda kalacak. 

MÜLTECİ SAYISINI AZALTMAK

Yetkililer bu ulgulamanın artan mülteci sayısının önüne geçmek olduğunu belirtti. Türk yetkililer Suriye ordusunun saldırılarından  kaçan Suriyelilerin pasaportu bile olmasa alınmaya devam edileceğini açıkladı. Uygulamanın amaca 3. ülkede yaşayanların Türkiye’ye gelerek Suriyeli sayısının artmasına neden olmasının önüne geçmek olduğu vurgulandı. 

Dühü önceki Türkiye ile Suriye arasındaki Vize Muafiyeti Anlaşmasına göre, Türk vatandaşları, her 180 gün içerisinde en fazla 90 gün süreyle vizesiz olarak Suriye’yi ziyaret edebilmekteydi. Aynı durum, Suriye vatandaşlarının Türkiye ziyaretleri bakımından da geçerliydi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X