Vizesiz Avrupa için ‘geri sayım’

Avrupa Komisyonu’nun vize raporu yarın açıklanacak. Bu raporla birlikte vizesiz Avrupa yolu açılabilir. Ancak Türkiye yarına kadar vize muafiyeti için AB kriterlerinin tamamını yerine getirmek zorunda.

Vizesiz Avrupa için ‘geri sayım’

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki tartışmalı sığınmacı anlaşmasının mimarlarından olan AB Komisyonu’nun, yarın  Türkiye’nin vize muafiyeti kriterlerini  yerine getirip getirmediğine ilişkin raporunu açıklayacak.

Türkiye’nin vize muafiyeti kriterlerini ‘büyük oranda yerine getirdiği’ bildirildi.  Dün itibariyle 72 kriterden 60’ının tamamlandığı ve geriye ise sadece 12 kriterin kaldığı belirtildi. Kalan kriterlerden en önemlisi ise  biometrik pasaport. Çünkü bunun daha ihalesi yapılmadı. Ancak Ankara buna da ara formül buldu ve gümrük kapılarında Türk vatandaşlarına Türk pasaportlarına parmak izi kaydının yapılması gündemde. 

GERİ KABUL ANLAŞMASI

İkinci önemli unsur ise ‘Geri Kabul Anlaşması’. Ankara bunu 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren uygulayacağını açıklamıştı.Bu nedenle de geri kabul anlaşması bir eksiklik olarak görülebilir. 

Bir başka önemli unsur ise kuşkusuz AB vatandaşlarının Türkiye’deki kimlik bilgilerinin güvenliğinin sağlanması. Bununla ilgili yasal düzenleme yapıldı ancak yapısal düzenlemede eksikliklerin olduğu ifade edildi. 

Diğer önemli unsur ise Türkiye’ye vize muafiyeti sağlayacak AB. Ancak AB vatandaşları Türkiye’ye vizesiz girebilecek. Bununla ilgili yasal düzenleme yapıldı ancak uygulamaya henüz geçilmedi. Hala Belçika, İspanya gibi AB üyesi ülkelerin vatandaşları Türkiye’ye vizeyle girmeleri gerekiyor. Bu ve buna benzer 5 önemli eksiklik bulunuyor. TBMM’nin bugün yapacağı  çalışmalar ışığında, bu eksiklikleri gidermeye çalışacağı bildirildi. 

‘Vize kararı çoktan verildi’

Uluslararası Reuters haber ajansı Avrupa Komisyonu son raporunda ‘Türkiye’ye vize muafiyeti verilsin’ diyeceğini öne sürdü. Haberde  AB Komisyonu’nun, çarşamba günü açıklayacağı üçüncü ve son raporunda, Türkiye’nin vize muafiyeti kriterlerini ‘büyük oranda yerine getirdiğini’ savunacağı öne sürüldü. 

Reuters’ın haberine göre, raporda, Ankara’nın son dakika yasa değişikliklerinin yeterli olduğu kaydedilecek. Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’ne, haziran sonunda vize muafiyetini onaylamaları tavsiye edilecek.  Üst düzey bir AB yetkilisi, ‘Kararı çoktan verdik’ dediği öne sürüldü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X