Vizesiz Avrupa rafa kalktı

Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati düzenlemesi şimdilik rafa kaldırıldı.AB’nin Türkiye’ye önce kriterleri yerine getirme şartı koştuğu vize muafiyetinin geciktirileceği kesinleşti.

Vizesiz Avrupa rafa kalktı

Lüksemburg’da bir araya gelen AB içişleri bakanları, Türkiye, Gürcistan, Urayna ve Kosova’nın vize muafiyetine ilişkin resmi bir karar almadı. Son dönemde karşılıklı açıklamalarla gerilen ikili ilişkilerin gölgesinde AB’nin Türkiye’den göçmen anlaşmasına karşılık yerine getirmesini beklediği kriterleri gerçekleştirmesi isteniyor.

Bir diplomat, vize muafiyetinin verilmesi için AB’nin siyasi gelişmeleri de dikkate aldığını kaydederek, Meclis’te HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Almanya’da Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik hakaretlerin vize serbestisi için doğru bir zaman olmadığını düşündürdüğünü kaydetti.

BELKİ EKİM’DE

Öte yandan Türkiye, Avrupa Komisyonu’nun başından beri talep etti ‘terörle mücadele yasası’nda reforma da gitmiş değil.

Avrupa Komisyonu salı  günü yeni bir rapor sunacak. Avrupalı diplomatlar, Türkiye’nin başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB’nin vize serbestisi kararı almaması durumunda mültecilerin geri gönderileceği yolundaki ‘gözdağı’na rağmen, vizelerin en erken ekim ayında kaldırılabileceği belirtildi.

‘KÜRTLER BAŞVURABİLİR’

Vize serbestisinin 1 Temmuz’a yetişmeyeceğini Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka da doğruladı. Sobotka, bu şartlar altında vizelerin kaldırılmasının Türkiye’den çok sayıda Kürt’ün mültecilik başvurusunda bulunmasına neden olabileceğini öne sürdü.

Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber de vize serbestliği sağlanan ülkelerden fazla mülteci başvurusu yapılması durumunda kontrol mekanizmalarını hızlıca devreye sokabilmek gerektiği konusunda uyardı.

AB BAKANI ÇELİK: YETİŞMEYECEK

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Ömer Çelik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesinin 1 Temmuz’a yetişmeyeceğini söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüşmek üzere Lahey’e gelen Çelik, Hollanda Televizyonu’nun (NOS) sorularını yanıtladı. Çelik, AB Komisyonu’nun, ‘vize serbestisi karşılığında terörle mücadele yasasının yumuşatılmasına’ ilişkin çağrısını, ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirdi. Bakan Çelik, AB ve Türkiye’nin gelecek üç hafta içinde vizesiz Avrupa seyahati konusunda sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

AB Bakanı, ‘Gerçekçi olalım, bu düzenlemeyi 1 Temmuz’a kadar yetiştiremeyeceğiz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X