Volkswagen’in başı dertten kurtulmuyor

Emisyon skandalı yüzünden zor duruma düşen Alman otomotiv şirketi Volkswagen, kamu kredilerini amaç dışı kullanmakla da suçlanıyor.

Volkswagen’in başı dertten kurtulmuyor

‘Süddeutsche Zeitung’ adlı Alman gazetesinin haberine göre, Avrupa Sahtecilikle Mücadele Dairesi (OLAF), Volkswagen Anonim Ortaklığı (VW) hakkında Avrupa Yatırım Bankası kredilerini amaç dışı kullandığı zannıyla soruşturma başlattı. Gazetenin OLAF sözcüsüne dayanarak yayınladığı haberde, incelemeler tamamlanana kadar daha ayrıntılı açıklama yapılmayacağına yer verildi. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna bağlı OLAF, VW’nin, araştırma ve geliştirme çalışmaları için aldığı Yatırım Bankası kredilerini amaç dışı kullanmak suretiyle yasaları ihlal edip etmediğini öğrenmek istiyor. Brüksel’deki Avrupa Yatırım Bankası VW’ye 1990 yılından bu yana 4,6 milyar Euro’luk indirimli kredi açmıştı. Bu paranın çevre dostu motor geliştirme çalışmalarında kullanılması öngörülmekteydi. VW’nin bankaya olan 1,8 milyar Euro’luk kredi borcunu henüz ödemediği öğrenildi. Şirket sözcüsü soruşturmayla ilgili açıklama yapılmayacağını duyurdu. Şirket eylül ayında, dizel motorlu 11 milyon araca azot oksit emisyonunu gerçek değerin katbekat altında gösteren bilgisayar yazılımı yüklediğini itiraf etmişti.

BİR İDDİA DA MERCEDES’E

Bu arada ercedes’le ilgili bir iddia da gündeme bomba gibi düştü. Alman çevre lobisi, Mercedes’in bir modelinde yasal sınırın üstünde emisyon olduğunu iddia etti. Daimler ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada otomobillerin üretim yıllarında geçerli olan standartlara göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Daimler, Mercedes C sınıfı 200 CDI modeliyle ilgili test sonuçlarının ‘tartışmalı’ olduğunu savunarak, söz konusu modelin Avrupa Birliği standartlarını tutturan bir teknoloji kullandığını ve ‘yanlış iddianın’ itibarını sarsması durumunda hukuki yollara başvuracağını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X