Vücudunuzdaki sinsi tehlike!

Vertigo etrafınızdaki cisimlerin hareket ettiği ve dünyanın döndüğü hissi yaratan bir hastalık. Vertigo baş dönmesinden farklıdır ve daha büyük bir rahatsızlık hissi uyandırır. Op. Dr. Uğur Çerçi, uzun süre hareketsiz kalmanın ve tek yöne bakmanın kulağın

Vücudunuzdaki sinsi tehlike!

Şoförler ve büro çalışanları gibi hareketsiz iş yapan kişilerin Vergito’ya yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söyleyen Dr. Çerçi, bu mesleklerde çalışan ve baş dönmesi şikayeti olan kişilere kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmemelerini ve yarım saatte bir baş boyun hareketleri yapmalarını önerdi.

Vertigonun birçok nedeni olabilir

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın bir çok sebebi olabileceğine değinen Dr. Çerçi, iç kulaktaki denge kanallarındaki kristallerin sirkülasyonunun bozularak birikmesi, beyindeki nörolojik rahatsızlıklar, boyundaki fıtık veya kireçlenmelerin Vertigo’ya yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik ve kafein vertigoya zemin hazırlıyor

Kulak kanallarımızda katyon denilen mineraller dolaştığını anlatan Dr. Çerçi, hareketsizlik nedeniyle bu minerallerin çökme yaptığını ve bu durumun Vertigo’ya zemin hazırladığını belirtti.

​Uzun yol şoförleri, büro çalışanları, editörler, tezgahta görev yapan kişilerde hareketsizliğe ve bir yöne bakmaya bağlı olarak Vertigo rahatsızlığının daha sık görüldüğünü ifade eden Çerçi, “Bu meslek grubunda çalışan kişilerde hareketsizlik ve tek yöne bakmaya bağlı olarak kulak kanallarındaki katyonlarda çökme meydana gelir. Hasta bir sabah şiddetli baş dönmesinden yakınır, yataktayken dahi başını çeviremediğini, yerin ayaklarının altından kayıyormuş hissi olduğunu belirtir ve yerinden kalkamaz. Bulantı ve kusma bu duruma eşlik edebilir. Hastalığın tedavisi en kısa zamanda yapılmalıdır. Kulağa bağlı oluşan Vertigo’da hastalar çok şiddetli bir tabloyla doktora başvururlar. Ancak ilk müdahalenin ardından hızlı bir iyileşme sağlanır” dedi.

Uzun yol şoförlerin de kaza riski

Hastalığı ilaçla veya bazı egzersizlerle tedavi edebildiklerini belirten Dr. Çerçi, Vertigo belirtileri oluşan bir kişinin öncelikle bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurması gerektiğini söyledi. Vertigo hastası bir şoförün baş dönmesine bağlı aracının hakimiyetini kaybederek kaza yapabileceğini, yine baş dönmesine bağlı hastaların düşerek kafa travması geçirebileceğini kaydeden Dr. Çerçi, “Uzun süre araç kullanan şoför yarım saatte bir baş boyun hareketleriyle kulak kanalındaki sirkülasyonu sağlayabilir. Yine ofis çalışanları yarım saatte bir aynı boyun hareketlerini yapabilir, ofisin içerisinde bir iki tur atabilir. Vertigo hastaları, kahve içmeyi bırakınca da iyileşmenin başladığını görecektir” diye konuştu.

Kahve kola çikolata tüketmeyin bol su için

Hastalara yazın bol su içmelerini, tuzdan uzak durmalarını da öneren Dr. Çerçi, kahve, kola, çikolata gibi yiyecek ve içeceklerdeki kafeinin Vertigo hastalarının denge kanalındaki kristallerin sürkilasyonunda bozulmaya neden olduğunu söyledi. Çerçi, hastalara kesinlikle sigara kullanmamalarını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Egzersizle tedavi

Vertigo’nun tedavisine yönelik ilaçların bulunduğunu ancak bazı egzersizlerin ilaçlara nazaran daha etkili olduğunu hastalarda dramatik iyileşmenin sağlandığının altını çizen Dr. Çerçi, şunları söyledi:

“Vertigo hastalarında bazı vücut manevraları yaparak, bir gün sonra yüzde 90 oranında iyileşme olduğunu görüyoruz. Şiddetli bir tablo ile gelen hastalarda pozisyonel vertigoya özel manevralarla hızlı bir şekilde yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Bu tedaviler sırasında hastaya düşen ‘başım dönüyor’ diye yatmamalı aksine yürüyüş tarzında hafif egzersizler yapmalıdır. Baş dönmesi olan hastanın kulak burun boğaz muayenesinde her hangi bir sebep bulunamazsa, nöroloji, fizik tedavi gibi Vertigo’yla ilgili olan branşlara yönlendiriyoruz. Tedavi için öncelikle kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır. Çünkü Vertigo’nun nedenlerinin yüzde 80’i kulakla ilgilidir. Şeker, hipertansiyon, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve stres Vertigo’ya zemin hazırlayan faktörlerdir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X