Washington toz duman

Amerikan medyası Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya DEAŞ’la ilgili çok gizli bilgiler paylaştığını öne sürdü. Washington ve Moskova’nın yalanladığı iddiayı Trump, ‘Evet yaptım’ diyerek doğruladı. Trump’ın hamlesi Cumhuriyetçiler ve Demokr

Washington toz duman

ABD, Başkan Donald Trump’ın ‘Rusya’ya ‘çok gizli ‘ bilgiler verdi’ skanadalıyla çalkalanıyor.

Ülkenin en prestijli gazetelerinden The Washington Post, dün verdiği haberde, geçtiğimiz hafta çarşamba günü Oval Ofis’te gerçekleşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov-Trump görüşmesinde, ABD Başkanı’nın bazı gizli bilgileri Lavrov ile paylaştığını ileri sürdü. Ortaya cıkan skandalla ilgili, önce Washington, ardından da Moskova kanadından yalanlama geldi.

YETKİM VAR, YAPTIM…

Ancak dün günün ilerleyen saatlerde ABD Başakanı Donald Trump, beklenmedik bir açıklama yaparak olayı doğruladı.

Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Başka olarak, Rusya’yla (açık bir biçimde programlanmış bir Beyaz Saray görüşmesinde) terörizm ve uçuş güvenliğine ilişkin bazı gerçekleri paylaştım, ki bunu yapmaya kesinlikle hakkım vardı. Bunun nedenleri insaniydi. Ayrıca Rusya’nın, deaş ve terörizmle olan mücadelesini büyük ölçüde artırmasını istiyorum’ ifadelerini kullandı.

BAŞKENTTE DEPREM

Trump’ın gizli bilgileri paylaştığını doğrulaması, Washington’da depreme yol açtı. ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John McCain, Trump’ın bilgi paylaşmasını son derece rahatsızlık verici olarak tanımladı.

Senato Demokrat lideri Charles Schumer ise, Beyaz Saray’dan acil bir şekilde Rusya ile paylaşılan bilgilerin belgesini Kongre Soruşturma Komitesi’ne vermesini istedi.

Demokrat Senatör Dick Durbin Trump’ın yaptığının tehlikeli ve umursamaz gibi göründüğünü belirtti. Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Cumhuriyetçi başkanı Bob Corker ise olayın rahatsız edici olduğunu söyledi.

RUSYA ZOR DURUMDA KALDI

Trump’ın açıklamaları Rusya’yı da zor durumda sıraktı. Zira, ABD Başkanı Twitter mesajlarını paylaşmadan kısa süre önce Kremlin gizli bilgilerin paylaşıldığını yalanlamıştı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, haberlerin ‘saçma’ olduğunu belirterek reddetmeye değmediğini söylemişti.

AVRUPA ŞOKTA

ABD’nin Avrupalı müttefikleri de Trump’a tepkili. Üst düzey bir Avrupa istihbarat yetkilisi, Amerikan Associated Press haber ajansına Avrupa ülkelerinin Washington’la istihbarat paylaşımını kesebileceğini söyledi. Yetkiliye göre, Trump’ın Rusya’ya verdiği bilgiler istihbarat kaynaklarını riske atabilir.

GİZLİ BİLGİLER

Amerikan medyasının haberlerine göre, Trump-Lavrov görüşmesinde ABD lideri DEAŞ hakkında son derece gizli bilgileri masaya getirdi. Söz konusu hassas bilgiler ABD’ye bir müttefik ülkeden gelmişti, terör örgütü DEAŞ’ın bir planını açığa çıkarıyordu.

Washington Post, Trump’ın paylaştığı bilgiyle gösteriş yaptığını belirterek istihbaratı veren müttefik ülkenin bilginin Rusya ile paylaşılmasına izin vermediğini yazdı. New York Times ise, gizli bilginin Amerikan hükümet çevreleri ve diğer müttefik ülkelerle bile paylaşılmadığının altını çiziyor.

Amerikan medyasına göre, paylaşılan çok gizli bilgiler istihbarat kaynağının ifşasına yol açtı.

Oval Ofis’te geçen hafta gerçekleşen görüşmede, Lavrov’la birlikte son dönemde ismi gündemden düşmeyen Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak da vardı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X