Washington’da siyasi deprem

ABD Başkanı Trump, kendisi hakkında Rusya ile ilişkisi olduğu iddiasıyla soruşturma yürüten FBI Direktörü Comey’ni görevden aldı. Comey’iin kovulması, ‘Rusya soruşturmasının üstü kapatılıyor’ iddialarına yol açtı.

Washington’da siyasi deprem

Başkan Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’nin işine son verdi.

Comey’nin işine son verilmesinin FBI için ‘yeni bir başlangıç’ olacağını söyleyen Trump, kararı  Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein’in tavsiyesiyle verdiğini açıkladı. 

Trump yönetimi, verilen karara gerekçe olarak, Comey’in, ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a yönelik e-posta soruşturmasını yönetirken yaptığı çeşitli hataları gösterdi. Trump, Comey’e gönderdiği mektupta, ‘Adalet Bakanlığı’nın, senin FBI’ı etkin şekilde yönetmeye ehil olmadığın yönündeki hükmüne katılıyorum’ ifadesini kullandı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ 

Ancak FBI Başkanı Comey’in görevine son verildiği sırada, Trump’ın kampanya ekibiyle Rus yetkililer arasında Kasım 2016 seçimlerinden önce gerçekleşen gizli görüşmelere dair incelemenin de başında olması, alınan kararla bu soruşturmaya siyasi müdahalede bulunulduğu suçlamalarını beraberinde getirdi. Üstelik eleştiriler hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kanattan geldi. Cumhuriyetçi senatör John McCain de Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair iddiaların incelenmesi için acilen bir özel Kongre komitesi kurulması gerektiğini söyledi.

Karara Demokratların tepkisi de sert oldu. Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, ‘Eğer yönetimin, Comey’in Clinton soruşturmasını ele alış şekline itirazı varsa; bu itiraz Trump başkan olduğu dakikada da vardı. Ama Comey’i o zaman kovmadılar’ dedi. Schumer, Trump’ın kampanya ekibinin Rusya ile muhtemel ilişkilerine dair FBI incelemesini kastederek, ‘Yoksa bu incelemeler Başkan’ın hassas noktalarına mı dokunmaya başlamıştı?’ diye ekledi.

GÜNDEMDEN İNMİYORDU

James Comey FBI başkanı olarak son aylarda oldukça tartışmalara yol açacak şekilde manşetlerdeydi. Geçen yaz elektronik posta skandalından dolayı Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’un hatalı olduğunu kabullenmekle birlikte hakkında soruşturma açılmayacağını bildirmiş, ancak 8 Kasım’daki seçimlere 11 gün kala Clinton hakkında yeni belgeler bulunduğunu bildirerek yeni bir soruşturma açılabileceğine işaret etmişti. Demokratlar Clinton’un seçim mağlubiyetini Comey’nin seçimlerden hemen önce yaptığı bu açıklamaya bağlıyor. 

TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Eylül 2013’te  FBI’nın başına atanan 56 yaşındaki Comey, görevden alındığını, Los Angeles’te katıldığı yeni işe alım töreninde televizyondan öğrendi. Televizyondaki alt yazıyı şaka sanan Comey bilginin doğrulanmasının ardından törenden ayrıldı. 

Geçen mart ayında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun oturumuna katılan James Comey, Başkan Donald Trump’ın eski başkan Barack Obama’nın kendisini dinlettiğine dair suçlamasının dayanaksız olduğunu söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X