Yaban mersini yeni gelir kapısı

Dağ yöresinde üretimine başlanan yaban mersini, bölge çiftçisinin ilgisini çekiyor. Yaban mersininin bölgede yeni gelir kapısı olacağı belirtiliyor

Yaban mersini yeni gelir kapısı

OSMAN SAK

Yaban mersini Orhaneli bölgesinde çiftçilerin büyük ilgisini çekiyor. Aranılan bir bitki olan yaban mersini, hem masrafının az olması, hem de çok kazandırması nedeniyle bölge çiftçisinin de ilgi odağı oldu. Çiftçi satış için pazar bile aramadan yerinde alıcı buluyor. 

Orhaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Alkan, Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş’ye proje hazırlandığını ve bu projeye 49 kişinin müracaat ettiğini söyledi. Yapılan toprak analizleri sonucunda 36 kişinin arazi analizlerinin uygun çıktığını belirten Alkan, bu üreticilerden 23’üne yılın ilk aylarında projeyi anlatmak için toplantı yapıldığını ve bahçe düzenlemesi yapılacağını kaydetti.  Alkan, çiftçiye fidan, kükürt, gübre gibi malzemeler sağlanacağını söyledi.

Orhaneli’nde dedesinden kalan 20 dönümlük tarlanın 3 dönümüne bin adet yaban mersini fidanı eken veteriner hekim Ahmet Kahraman, “Bir tavsiye üzerine yurt dışından 2 yaşlı bin adet yaban mersini fidanı aldım. Dedemden kalan arazinin 3 dönümüne bunları diktim. Bu fidanlar 1 yıl içerisinde ürün vermeye başlayacak” dedi.

Kahraman, “Yaban mersini nemi ve asitli toprakları seven bir ürün. Üzüm gibi yeşil olarak ya da kuru üzüm gibi de yiyebilirsiniz. Çalı cinsi fazla büyümeyen bir bitki. Konservesi, kompostosu yapılabiliyor. Yaş pasta ve kek gibi unlu mamullerde kullanılabiliyor” ifadelerini kullandı. Göynükbelen Mahallesi’nden Salih Arsil de, “Tarlama 300 fidan diktim. 2 yıl önce diktiğim fidan 8 ila 10 kilo arasında meyve veriyor. 200 kilo mahsul aldım. Kilosunu 20 liradan satarak 3 bin 500 TL para kazandım” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X