Yabancı yatırımcı Türkiye’de borçlanma aracı ihraç edebilecek

Yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye’de yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önünü açacaklarını dile getiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, amaçlarının küresel ölçekte etkili bir finans merkezi oluşturmak olduğunun altını çizdi.

Yabancı yatırımcı Türkiye’de borçlanma aracı ihraç edebilecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Merkezi (İFM) programı kapsamında yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye’de sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önünü açacaklarını açıkladı.

Şimşek, İstanbul’un Finans Merkezi olması hedefi çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda çalışmaların hız kazandığını başta vergi, bankacılık, sermaye piyasası ve diğer ilgili alanlarda bir çok düzenleme yapıldığını belirten Şimşek, İstanbul’un finans merkezi olabilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında yurt dışında yerleşik yatırımcıların yurt içinde yabancı para cinsinden sermaye piyasası aracı ihraç edebilmesine izin verilmesinin öncelikli önem taşıdığını vurguladı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine Müsteşarlığının da bu çerçevede önemli bir adım attığını kaydetti. Geçmişten bugüne yabancı yatırımcıların Türkiye’de yabancı para cinsinden borçlanma ihracı gerçekleştiremediğini hatırlatan Şimşek, bunun da uygulamada bulunan ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ hükümlerinin söz konusu işlemlere izin vermemesinden kaynaklandığını anlattı.

TÜRKİYE’YE GELMELERİ TEŞVİK EDİLECEK

Şimşek, şunları kaydetti:

”Yabancı yatırımcı ve ihraççıların ülkemizde yalnızca Türk lirası üzerinden işlem yapabilmeleri, İstanbul Finans Merkezi projesinin gerçekleştirilmesine olumsuz etkide bulunmaktadır. Bu sebeple, Hazine Müsteşarlığı tarafından söz konusu kararda yapılması planlanan değişiklikle İFM Programı kapsamında, dışarıda yerleşik kişilerin, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraç etmelerinin önü açılacaktır. Bu sayede, İFM projesinin hedeflerine ulaşmasına ve ülkemizdeki finansal derinliğin artırılmasına yönelik önemli bir adım atılmış olacaktır. Yabancı finans aktörlerinin ülkemize gelmesi teşvik edilecektir.”

ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Söz konusu kararın İstanbul’un finans merkezi olma hedefine yardımcı olmasının yanı sıra gelen talepler üzerine alındığını dile getiren Şimşek, ”Örneğin bazı Balkan ülkelerinden bu konuda talep geliyor. Kararla Balkanlardaki finansman sıkıntısı çeken ve büyük piyasalara ulaşma imkanı olmayan yatırımcıların Türkiye’de tahvil ihraç etmesinin önü açılacak” dedi. Bunun Türkiye’nin finans merkezi olarak tanınmasında da önemli bir rol oynayacağına dikkat çeken Mehmet Şimşek, ”Amacımız bütün bu çalışmalarla öncelikle bölgesel daha sonra da küresel ölçekte etkili bir finans merkezi oluşturmak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X