‘Yalnız alın terinin kutsallığı peşinden koşarsak…’

Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında yapılan etkinliğe katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Yalnız alın terinin kutsallığı peşinden koşarsak birileri beyin teriyle bizim hakkımızı sömürür” dedi.

‘Yalnız alın terinin kutsallığı peşinden koşarsak…’

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında düzenlenen Tekstil ve Otomotiv Ar-Ge ve Proje Pazarı etkinliğine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “1960 darbesi olmasaydı bugün belki farklı konu başlıklarını 50 yıl önce yakalamış olacaktık. Ama ne yazık ki millete, milletin aklına, heyecanına milletin gelecekle ilgili vizyonuna inanamayanlar milletin bu hayallerini idamlarla darbelerle kestiler. İnşallah 7 Haziran seçimleri milli irade adına egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu iradesinin bu ülkede tartışılmayacak noktada tecellisine vesile olmasını dilerim. Bizim medeniyetimizde uzun süredir bize doğru olduğuna benim de inandığım ama eksik olduğunu bildiğim bir cümle var. Genelde alın teri kutsaldır diye bize 150 yıldır alın terini öncelik ettiler. Daha çık iş yaptırdılar. Yük taşıttırdılar. Ama beyin terinden bahseden ne yazık ki olmadı. Hâlbuki beyin teri dökenler bizim alın terimizden daha öne gittiler. Beyin teri döken ile alın teri dökenin arasındaki makas her geçen gün açıldı. Alın teri dökülecek süreçleri de biz 27 Nisan gibi, 12 Eylül gibi süreçlerle hep sekteye uğrattık. Türkiye olarak artık beyin terini öne almamız gereken beyin terini kutsamamız gereken süreçleri merkeze almamız lazım. Alın teri kutsaldır ama beyin terini ne kadar öne çıkarırsak alın teri ile beyin teri dengesini ne kadar hakkaniyetli yürütürsek inanıyorum ki medeniyet yolculuğunda Türkiye olarak çok daha iyi noktaları yakalamış oluruz” dedi.;

Tüm olumsuz süreçlere rağmen Bursa’nın otomotiv ve tekstilde bir Türkiye gücü olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Bu süreçten sonra Bursa’nın yeni vizyonları yakalaması lazım. Yüksek teknolojiyi mutlaka gündemine almalıdır. İleri teknoloji ile geleceğini şekillendiren bir yapıyı önceliklerini merkeze almamız lazım. Hükümetin bütün dinamikleri ağırlığını artık Ar-Ge, tasarım ve inovasyona vermektedir. 2023 vizyonunu buralardan yakalayabiliriz. Bugün yakaladığımız ekonomik başarı, esasında gitmemiz gereken hedefe baktığımızda çıkılması gereken çok basamak olduğunu düşünüyorum. Yalnız alın terinin kutsallığının peşinden koşarsak bir beyin teri ile bizim hakkımızı sömürür eder. Biz farklılıklar oluşturarak geleceğimiz çok daha iyi noktalar taşımalıyız” diye konuştu.

Bursa’da inovasyonla ilgili toplantı düzenlenmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ise şunları kaydetti:

“Bizim 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için teknolojiye ve katma değere yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin ihracatında iki ana dev bir araya geldi. Biri otomotiv, biri ise tekstildir. Dünyaya baktığımızda elektrikli araçlarla ilgili çok büyük yatırımlar var. Bir de bu değişen çağda ihracatımızın 500 bin hedefimiz var. Bunun için gereken yatırımlara destek vereceğiz. Burada sergilenen projeleri mutlaka hayata geçirmemiz lazım. İsteyerek de bir yere gidemeyiz, mutlaka yapmamız lazım.”

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye’nin son yıllarda ekonomik göstergeler açısından cumhuriyet tarihinin en önemli sıçramasını gerçekleştirdiğine işaret etti. Kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolardan 11 bin dolar seviyesine ulaştığına dikkat çeken Burkay, “İhracatımız son 10 yılda 2 buçuk kat artışla 63 milyar dolardan 157 milyar dolara yükseldi. Ulaştığımız nokta, bu ülkenin geleceği adına yeni girişimlerde bulunan, yatırımlar yapan ve istihdam alanları oluşturan işadamları olarak özgüvenimizi artırdı. Geleceğe kararlı adımlarla ve cesaretle yürüyoruz. Çok değil, sadece 8 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen bir ülkenin fertleri olarak bu başarıları kesinlikle yeterli görmüyoruz. Türkiye’yi refah seviyesini ve yaşam kalitesini gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmanın yolu, kesinlikle başardıklarımızla övünmek değildir. Küresel inovasyon endeksinde 2 yıl önce 143 ülke arasında 74’üncü sırada yer alan Türkiye, inovasyon performansındaki hızıyla 2014 yılında 20 basamak birden yükselerek 54’üncü sıraya kadar tırmanmıştır. Ancak ulaştığımız nokta hala Avrupa birliği ortalamasının altındadır” dedi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, tasarım yarışmalarında ödül kazananlara plaketlerini takdim etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X