‘Yangın intifadası’ mı?

İsrail’de 220 noktada yangın devam ediyor, 12 kişi gözaltında. İsrail’de dört gün önce başlayan orman yangınları Hayfa gibi yerleşimlere de sıçradı. Kentten 80 bin kişi tahliye edilirken, devlet yetkilileri kundakçılıktan şüpheleniyor.

‘Yangın intifadası’ mı?

İsrail’in kuzey ve merkez bölgelerinde başlayan orman yangınları İsrail’in üçüncü büyük şehri olan Hayfa’ya da sıçradı. 

Ülkede 80 bin kişiye evlerini tahliye etmeleri talimatı verildi. Yangın, Kudüs, Batı Şeria bölgelerini de tehdit ediyor. İsrail yetkilileri söndürme faaliyetleri için Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’den de destek talebinde bulundu. Başbakan Benyamin Netanyahu ABD’den de Süper Tank adıyla bilinen savaş gemisini yangınla mücadelede kullanmak için istedi. 

Şimdiye kadar Türkiye, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Rusya yangın bölgelerine yangın söndürme uçağı gönderdi. 

Hatta Ürdün ve Mısır bile itfaiye aracı ve helikopter göndereceklerini açıkladı. Filistin Yönetimini ise Hayfa ve Kudüs’e itfaiye aracı gönderdiği

bildirildi. 

SABOTAJ KUŞKUSU

Yangın dört gün önce üç farklı bölgede başladı. Perşembe günü ise  yangının boyutları kontrol edilemez hale geldi. Başbakan Benyamin Netanyahu  yangınla ilgili Filistinlileri suçlayarak  faillerin terörist muamelesi göreceğini söyledi. İç Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ‘kundakçı terörü’ tabirini kullanarak 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ancak Gilad Erdan detay vermekten kaçındı. 

YENİ TERÖR DALGASI

Yangın devam ederken bazı Arap ve Filistinlilerin ‘İsrail yanıyor’ adıyla hashtag açıp sevinç mesajları paylaştığı görüldü. 

İsrail medyası ise Filistinlilerin ‘Yangın İntifadası’ adı altında yeni bir terör dalgası başlatmış olabileceğini öne sürdü. 

Ancak Hayfa kenti Polis Sözcüsü Miki Rozenffeld yaptığı açıklamada kendileri için politik amaçlı yangın sabotajlarına alışık olduklarını belirtti, ancak, bu son yangınlarının organize şekilde yapıldığına dair söylentilerin gerçekçi olmadığını ifade etti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X