Yap – boz anlaşması

Suriye’de ordu ve yönetim yanlısı grupların kuşatması altındaki doğu Halep’ten tahliyeler varılan yeni anlaşmanın ardından dün tekrar başladı.

Yap – boz anlaşması

Suriyeli muhaliflerin, Halep’ten sivillerin tahliyesi için Rusya ve İran’nla yeni bir anlaşma yapması üzerine kesilen tahliye işlemi dün yeniden başladı.

 

Dün varıldığı duyurulan anlaşma ile muhalifler ve rejim arasında son 3 günde varılan 4’üncü anlaşma oldu.

 Muhalif müzakerecisi Faruk Ebubekir, Şam’ın kırsalındaki Madaya ve Zebadani’den de yaralılar tahliye edilmesi karşılığında Fua ve Kefreya’dan yaralı ve sivil tahliyesini kabul ettiklerini açıkladı. 

Varılan anlaşmanın önceki gün dün kentten ayrılmaya çalışan yüzlerce sivili rehin alan hükümet yanlısı milis güçler tarafından bozulduğunu hatırlatan Ebubekir, ‘Halep’i terk etmek isteyenlerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için uluslararası garanti sağlamaya çalışıyoruz’ dedi.

İdlib’te bulunan Fua ve Keferya muhalifler, Madaya ve Zebadani ise hükümet yanlıları tarafından kuşatma altında bulunuyor.

SÜREKLİ PÜRÜZ ÇIKIYOR

Son anlaşmayla birlikte muhalifler ile Şam yönetimi arasında son 3 günde 4 kez anlaşmaya varılmış oldu. Muhalifler ile rejim arasında ilk olarak Salı günü varılan anlaşma bir gün sonra rejim güçleri tarafından bozuldu. Daha sonra muhalifler ve rejim güçleri arasında yeniden anlaşma sağlandı. Ancak konvoya yönelik saldırının ardından ateşkes yeniden bozuldu. 

Varılan yeni ateşkes kapsamında konvoyun Perşembe günü yola çıkmasının ardından önceki gün de Şii milislerin konvoyu durdurmasıyla anlaşma yeniden bozuldu. Rejim güçleri muhaliflerin kuşatması altındaki İdlib bölgesinde bulunan Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Fua ve Kefreya köylerinin aynı zamanda tahliye edilmesine izin verilmesini istemişti.

TÜRKİYE’YE GETİRİLİYORLAR

Öte yandan Halep’ten çıkartılan siviller ise Türkiye’nin sınır ötesinde kurduğu kamplara gelmeye devam ediyor.

Kızılay öncülüğündeki yardım kuruluşları gelenlerin her tür ihtiyacını karşılamaya çalışırken, tahliyelerin başlamasının ardından Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekletilen ambulanslara alınarak kentteki hastanelere kaldırılan yaralıların sayısı 90’a ulaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X