Yapılandırmada tarihi rekor

Torba yasa kapsamında 42,5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını vurgulayan Bakan Şimşek, mükülleflerden ödeme konusunda da aynı hassasiyeti göstermelerini istedi.

Yapılandırmada tarihi rekor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren torba yasanın son sonuçlarını açıkladı. Kesinleşmiş kamu alacaklarının enflasyon oranında güncellenmek suretiyle yeniden yapılandırılması ve taksitle ödenmesine imkan veren Kanuna 3,5 ayı aşan süredir başvuruların kabul edildiğini belirten Şimşek, söz konusu imkanlardan yararlanmak üzere yoğun bir başvuru olduğu ifade etti. Kanunun, kesinlikle bir af düzenlemesi olmadığını vurgulayan Şimşek, af niteliğinde olmayan bu yapılandırmada elde edilen sonucun, kesin bir başarı olduğunu kaydetti. Şimşek, ‘Rakamlar 2011’deki yapılandırmayı dahi geçti ki o, büyük ölçüde af niteliğinde bir düzenlemeydi. Vatandaşlarımıza başvuru için gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum. Aynı hassasiyeti ödeme noktasında da göstereceklerine inanıyorum’ dedi.

4,5 milyon başvuru

Yapılandırmadaki son rakamları da açıklayan Şimşek, 31 Aralık 2014 itibarıyla sadece vergi dairelerine toplam 4,5 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu ve 42,5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını vurguladı. Bakan Şimşek, 11 banka ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılandırılan alacakların kredi kartıyla ödenmesi imkanının sağlandığını ve vergi tahsil anlaşması bulunan 26 banka tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların nakden tahsilatının başladığını da belirtti.

Hak kaybetmeyin

Kanun kapsamında başvurusunu yapan mükelleflerin, ödemelerinide yasaya uygun yapmaları gerektiğine dikkati çeken Şimşek, ‘Mükelleflerimiz yapılandırma sonucu elde ettikleri hakları kaybetmemek için ödemelerini zamanında yapmak zorunda’ dedi. Taksitlerin, mutlaka zamanında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, vatandaşın bir hak kaybına uğramaması için bakanlık olarak etkin bilgilendirme ve hatırlatma sürecini bundan sonra da yakından takip edeceklerine işaret etti.

Özel teşekkür

Mehmet Şimşek, vatandaşın yapılandırmaya gösterdikleri ilgide Türkiye çapında yürütülen tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının önemli rol oynadığının altını çizdi. Bu çalışmalarda büyük emeği olan başta Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür eden Şimşek, ‘Bu konuda bizimle işbirliği yapan sivil toplum kuruluşlarının da başarıdaki emeği büyük. Onlara da teşekkür diyorum’ diye konuştu.

5 farklı içerik

Motorlu taşıtlar vergisi ile trafik para cezasından borçlu 4,9 milyon kişiye mektup ve bilgilendirme broşürü gönderildiğini kaydeden Şimşek, nüfus, askerlik, seçim para cezası, öğrenim kredileri gibi küçük tutarlı borçları olan yaklaşık 2 milyon vatandaşımıza da kısa mesaj yoluyla ulaşıldığını belirtti. Şimşek, ”Kanunun 5 farklı içerikteki reklam görselleri hazırlandı ve bu görseller 18 ilde vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki toplam 2 bin 268 ekranda yayınlandı’ dedi.

Yüzyüze görüşüldü

Vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler de yaptıklarını ve yapılandırmanın faydalarını anlattıklarını dile getiren Şimşek, tanıtım çalışmalarında GİB’deki bürokratların sahada önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Mehmet Şimşek, söz konusu bürokratların, sorumlu oldukları illerde düzenlenen konferans ve panellere katıldıklarını ve vatandaşları bilgilendirdiklerini vurgulayarak, ‘Tabii bunların yapılmasında sivil toplum kuruluşlarımız da önemli bir rol oynadı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X