Yapısal dönüşüm hamlesi başlıyor

Merakla beklenen yapısal eylem planlarının bir bölümü açıklandı. Başbakan Davutoğlu, `Programın temel hedefi verimliliği artırmak, sürekli kalkınmayı teminat altına almak` dedi.

Yapısal dönüşüm hamlesi başlıyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlattıklarını söyledi.
 
Davutoğlu, ‘Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm’ başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı. Son derece titizlikle yapılmış, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacaklarını belirten Davutoğlu, açıklanan 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefinin, ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliği güçlendirmek olduğunu bildirdi.
 
VAAT OLARAK KALMAYACAK
 
”Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlatıyoruz” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: ”Bu hamle, 12 yıllık birikim üzerinde Türkiye’nin kalkınmasını sürdürebilir kılması açısından zaruridir. Kesinlikle sadece 5 yıllık, 10 yıllık programlar çerçevesinde değil ay bazında takip edilerek, izleme komiteleriyle gelişim seyrini yöneteceğimiz önemli dönüşüm programıdır. Temenni ve vaatlerden soyut temennilerden ibaret kalmayacaktır. Uygulamada getirdiğimiz her yeniliğin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız.’
 
ODAĞINDA İNSAN VAR
 
İnsan odaklı kalkınma ve insan kaynağının geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, ”Türkiye’nin zaafları ve avantajları göz önüne alındığında, iki önemli kaynağın altını sürekli çizdik; İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya… İnsan kaynağının nitelikli hale getirilmesi ve güçlendirilmesi, ekonomide niteliksel dönüşümün ana unsurudur” dedi.
 
AR-GE’YE AĞIRLIK VERİLECEK
 
Üretim teknolojisine öncülük verilmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkat çekti. Türkiye’nin ihracatında kilogram başına değerin 1,6 dolar, Almanya’nın ise 4,5 dolar olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti: ”Gelişmiş ülkelerle olan mesafeyi kapatmamız, insan kaynağının geliştirilmesinin yanı sıra teknolojinin etkin kullanımının sağlanmasıyla olabilir. Ar-Ge’ye ağırlık veren eylem planlarını bu sektörel dönüşümde ele aldığımızı açık şekilde göreceksiniz.”
 
EKONOMİ ENTEGRE BİR BÜTÜN
 
Başbakan Davutoğlu, bütüncül bir ekonomik anlayış geliştirmeden yapısal değişimi yönetmenin mümkün olmadığını vurguladı. Reel sektörden kopuk bir finans sektörünün anlamını kaybedeceğine dikkati çeken Davutoğlu, güçlü bir finans sektörü olmadığında reel sektörün de olamayacağını söyledi. Davutoğlu, ”Bugün ilan ettiğimiz 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planı ağırlıklı olarak reel sektör alanındadır. İnşallah önümüzdeki haftalarda ilan edeceğimiz ikinci paket 8 sektörel dönüşüm programı, daha çok makro ekonomik dengeleri ilgilendiren konular olacaktır. Son olarak açıklayacağımız 8 sektörel dönüşüm programı da insan odaklı insani kalkınma ve sosyal boyutlu alanlarla ilgilidir.”
 
İŞTE O DOKUZ PROGRAM
 
1- İthalata olan bağımlılığın azaltılması
2- Teknoloji alanlarında ticarileşme programı
3- Kamu alımları yolu ile yerli üretime destek
4- Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi
5- Enerji verimliliğinin geliştirilmesi
6- Tarımda su kullanımının etkin hale getirilmesi
7- Sağlık endüstrilerinde yapısal gelişim
8- Sağlık turizminin geliştirilmesi
9- Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı
 
İŞ KAZALARI İLE İLGİLİ BÜYÜK ŞURA
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ”Sektörel dönüşüm programlarıyla hedefimiz, 2018’in sonuna kadar GSYH’yi 1,3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığı yüzde 5,2’ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 seviyesine indirmek” dedi. Ay sonunda iş kazalarıyla ilgili büyük bir şura düzenleyeceklerini de açıklayan Davutoğlu, ”Çalışma hayatıyla ilgili ayrıca yapacağımız düzenlemeleri de önümüzdeki haftalarda açıklayacağımız 3. pakette ele alacağız’ diye konuştu.
 
NELER YAPILACAK?
 
-Madencilikte Türkiye’nin özel alanlarda kapasitesini yurt dışına taşımayacağız.
-Demir-çelik sektörünün hurda girdisine olan bağımlılığını azaltacağız.
-İnorganik kimya, biyoyakıt gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetlerini teşvik eeceğiz.
-Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimini gerçekleştireceğiz.
-Yüksek teknolojili yatırımlar için serbest bölgelerin cazibesini artıracağız.
-Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini ticarileşme kapasitesini artırmaya çalışacağız.
-Her ortamlarda kamu-üniversite-sanayi işbirliği platformları oluşturacağız.
-Fikri ve sınai haklar konusunda ticarileştirmeyi destekleyecek düzenlemeler yapacağız.
-Enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için yeni modeller geliştireceğiz.
-Vergilendirmede enerji verimliliği lehine farklılaştırmalar yapacağız.
-Sanayide yüksek verimli elektrik motorları üretimini ve kullanımını destekleyeceğiz.
-Tıbbı cihazın yüzde 20’sini, ilacın yüzde 60’ını 2018’de yerli üretim karşılayacak.
-Tarımda verimliliği artıracak arazi toplulaştırma çalışmalarımıza hız vereceğiz.
-Sağlık turizminde teşvik sistemlerimizin etkin çalışmasını sağlayacağız.
-Lojistik merkezlerde modern yönetim modellerini geliştirip, hayata geçireceğiz.
-Üretim alanlarının, ticari çıkış noktalarına demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X