‘Yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz’

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bölgedeki jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını devam ettirdiğini belirtti.

‘Yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

 

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerle GSYH büyümesinin, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 olarak gerçekleştiğini belirtti.

 

Bölgedeki jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarıyla yaşanan sorunlara ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını devam ettirdiğine dikkati çeken Şimşek, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin AB ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında geldiğine işaret etti. Bu yılın birinci çeyreğinde büyümenin özel sektörün öncülüğünde devam ettiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

 

“Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4,7 yüzde puan katkı sağlarken kamu sektörü harcamalarının katkısı 1,2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk çeyreğinde büyümeye iç talep 6,4 yüzde puan katkı sağlamıştır. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle net dış talep 1,5 yüzde puan negatif katkıyla büyümeyi sınırlandırmıştır. Türkiye ekonomisi kapsamlı yapısal reform ajandasıyla uygulanan politikalar sayesinde yüksek istihdam yaratmaya devam etmektedir. Küresel krizden bugüne kadar toplam 6,9 milyon kişiye, son bir yılda ise 880 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanmıştır.”

 

Şimşek, önümüzdeki dönemde güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyle yüksek gelirli ülkeler arasında yer alma hedefine ulaşmak için, yapısal reformları kararlılıkla uygulamaya ve reformların etkinliğini artırmaya devam edeceklerini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X