Yaptırım savaşı

ABD’den, Rus lider Putin’in yakın çevresindeki zenginleri ve özel-kamu şirketlerini hedef alan yeni bir ‘yaptırım dalgası’ gelmesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı. Moskova yaptırımlara ‘sert yanıt’ vereceklerini açıkladı.

Yaptırım savaşı

Rusya-ABD ilişkilerinde gerginlik ve karşılıklı restleşme artarak devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletme kararına sert bir yanıt vereceklerini açıkladı. Moskova’dan yapılan açıklamada ”Rusya karşıtı bir saldırı” olarak nitelendirilen bu ve benzeri yaptırımların yanıtsız bırakılmayacağının altı çizilerek, ”Rusya’nın bu tür yaptırımlar yoluyla benimsediği rotadan çıkarılmasına asla izin vermeyeceği” vurgulandı. ”Washington, özel mülkiyete ve başkalarının parasına el koymanın hırsızlık anlamına geldiğini unutuyor” denilen açıklamada, ”ABD’nin rakiplerini küresel piyasadan silmek için idari yöntemlere başvurduğu” ifade edildi.

ABD’nin Rusya Büyükelçiliği de ”iki ülke arasındaki ilişkilere vurulmuş yeni bir darbe” olarak nitelediği yaptırımların ”Rus halkını hedef aldığını ve toplumu bölmeyi amaçladığını” açıklamıştı.

S-400’LERİ ÜRETEN ŞİRKET DE VAR

Cuma günü Rusya’ya yaptırımların kapsamını genişleten ABD, listeye bürokrat ve işadamlarından oluşan 24 kişiyi ve 14 kuruluşu daha ekledi.  Bu arada listede Türkiye’nin S-400 anlaşması yaptığı devlet savunma sanayi şirketi Rosoboronexport da var. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, ABD Hazine Bakanlığı’nın Rus devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’u yaptırım listesine dahil etmesinin Türkiye’ye S-400 sevkiyatını etkilemeyeceğini söylediği bildirildi.
Listede Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller gibi isimler yer aldı. 

Washington’un yaptırım kararının açıklanmasının ardından Rus Interfax ajansına konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, ”hükümetin, yaptırımlardan etkilenecek devlete ait şirketlere ek destek sağlayacağını” belirtti. 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X