‘Yargının bağımsızlığı tek başına yeterli değildir’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Yargının bağımsızlığı tek başına yeterli değildir. Hakimin de erdemli ve bağımsız olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur” dedi.

‘Yargının bağımsızlığı tek başına yeterli değildir’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin 54. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, hukukun üstünlüğünün sağlanmasının bir ülkenin geleceğinin teminatı olduğunu belirterek, “Hukuk devleti insan haklarına dayanan, hak ve özgürlükleri güçlendiren, anayasaya aykırı durumlardan kaçınan, yargı denetimine açık olan devlettir. Anayasa Mahkemesi insan hakları ve özgürlüklerinin yargı bağımsızlığının her türlü etki ve baskından bağımsızlığını belirtmiştir. Yargının bağımsızlığı tek başına yeterli değildir. Hakimin de erdemli ve bağımsız olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hukuk devleti aynı zamanda hakimler devleti anlamına da gelmemektedir” dedi.

Arslan, konuşmasında şunları kaydetti:

“2010 yılındaki anayasa değişikliğinden sonra bireysel başvuru verilmesiyle yeni ve önemli bir adım atılmıştır. Bireysel başvurunun başladığı tarihten bu yana toplam 59 bin 833 başvuru yapıldı. 37 bin 536’sı sonuçlandı, 22 bininin incelemesi devam etmektir. Bireysel başvuruda toplam bin 215 hak ihlali kararı verilmiştir, bunlardan yüzde 73’ünün adil yargılanma, yüzde 6’sı kişi özgürlüğü, yüzde 3’ü düşünce özgürlüğüne olduğunu görüyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X