Yargıtay’dan tarihi karar

Yargıtay, elektrik faturalarını ödemediği gerekçesiyle Cem Vakfı hakkında başlatılan icranın devamına karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay’dan tarihi karar

Elektrik dağıtım şirketi BEDAŞ, 10 elektrik faturasını ödemeyen Cem Vakfı hakkında dava açtı. Davayı kabul eden Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Vakıf ile ilgili icra takibinin devamına karar verdi. 

Cem Vakfı ise ‘Cemevleri ibadethane kapsamında kaldığından elektrik faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinden karşılanması gerektiği’ iddiasıyla kararı temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.

EŞİTLİK, İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin gerekçesinde, Anayasa’nın, eşitlik, din ve vicdan özgürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığının görevlerine ilişkin maddelerine atıf yapıldı. Gerekçede, Bakanlar Kurulu tarafından 18 Şubat 1935’te kabul edilen ‘Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Nizamname’nin 3. maddesinin ibadethaneyi, ‘mabetler, her din ibadethane mahsus ve usule uygun teessüs etmiş kapalı mekanlar’ olarak tanımladığı kaydedildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesinde, ‘Sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin sağlanmalıdır’ hükmüne yer verildiği belirtilen gerekçede, Sözleşmenin 9. maddesinin ise herkesin din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğunun düzenlendiği hatırlatıldı.

KARAR: TARTIŞMAYI BİTİRDİ

Kararı değerlendiren Cem Vakfı Avukatı Erhan Arslaner, ‘Bu kararla artık cemevlerinin ibadethane olduğu tespiti açık ve net şekilde yapılmıştır. Tartışmaya bırakmayacak şekilde verilen bu karar evrensel hukuk normlarına uygun olarak verilmiştir. Bu yönü de önemli’ dedi. Arslaner, bundan sonra artık mevzuat gereği bütün ibadethanelere yapılan yardımlardan cemevlerinin de yararlanabileceğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X