Yarım yüzyıllık savaş bitti

Kolombiya’da yıllar süren silahlı mücadelenin ardından barış galip geldi.

Yarım yüzyıllık savaş bitti

Hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren anlaşmaya imzalar atıldı. Kıyı kenti Cartagena’da düzenlenen ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun yanı sıra bölge ülkelerinden liderlerin de katıldığı tarihi imzaları Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC örgütünün ‘Timoçenko’ lakaplı lideri Londono Jimenez attı. Mermiden yapılmış bir kalemle imza atılan 297 sayfalık anlaşmanın üzerinde ‘Geçmişimiz kurşunlarla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak’ ifadesi yer aldı.

Görkemli bir hazırlık yapılan imza töreninde barış mesajları verildi. Barışı simgeleyen beyaz bayrağa yer verilen töreni Devlet Başkanı Santos, küçük bir kızla birlikte Kolombiya’nın barışçıl geleceğe açılan kapısını simgeleyen kapıyı bir anahtarla açarak başlattı.

Santos törende ‘Şimdi barışın yeşermesi gerekiyor’ derken, ‘Timoçenko’ da ‘Savaş artık bitti. Şimdi barışı tesis etmeye başlıyoruz’ ifadelerini kullandı.

SIRA REFERANDUMDA

Küba ve Norveç’in arabuluculuğunda varılan barış anlaşmasının 2 Ekim’de referanduma sunulması bekleniyor. 

FARC gerillaları 1964 yılından beri hükümete ve büyük toprak sahiplerine karşı savaşıyor. FARC’la hükümet arasındaki barış müzakereleri 3,5 yıl sürdü. Geçen 52 yıl içinde Kolombiya’da 220 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 45 bin kişi de kayıp. Silahlı çatışmalar yüzünden 7 milyon Kolombiyalı da topraklarını terk etmek zorunda kalmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X