Yaş meyve sebzede acil önlem alınmalı

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının geçen bir yıl içinde önemli bir azalış trendi içine girdiğini belirtti.

Yaş meyve sebzede acil önlem alınmalı

Söz konusu ürünlerin büyük ihracat pazarının Rusya olduğuna dikkat çeken Yetkin, geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında diğer pazarlara yapılan ihracatın genelde düşüş gösterdiğini ancak Rusya’ya ihraç edilen yaş meyve sebze miktarının 861 bin 593 tondan 894 bin 623 tona çıktığını söyledi.

Yetkin, “Rusya, son uçak olayından önce Türkiye’den ithal edilen 4 ton nar ve 20 ton domatesi, tehlikeli haşere bulunduğu gerekçesiyle iade etmişti. Ekim ayında da benzer bir olay olmuş ve yaklaşık 40 ton nar benzer gerekçeyle Türkiye’ye iade edilmişti. Son olarak da Türkiye’den ithal edilen 23,5 ton domates ve 23 ton greyfurt haşere bulunduğu gerekçesiyle geri gönderilmişti. Uçak olayından sonra yaşanan gelişmeler, Rus pazarında yaşanan bu olumsuz gelişmelerin katlanarak artabileceğini göstermektedir” dedi.

Yaş meyve ve sebze ihracatında son bir yılda görülen gerileme nedeniyle birçok üründe büyük fiyat düşüşleri yaşandığını çiftçinin zarar ettiğini dile getiren Yetkin, “Eğer Rusya pazarı da tıkanırsa bu durum çok daha vahim bir hal alacaktır. Yaş meyve ve sebzede şimdiden acil bazı önlemlerin alınması gerek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X