Yasak başladı balık zamlandı

Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılığın için 15 Nisan’da son ermesinin ardından balık fiyatları arttı. Tezgahlarda yüzde 40-50 zamlı etiketler dikkat çekiyor.

Yasak başladı balık zamlandı

ASLIHAN AYDIN

Yasak nedeniyle büyük teknelerle avcılık yapılmazken, kıyı balıkçıları küçük teknelerle denize açılmaya devam ediyor. Ancak küçük teknelerin getirdiği balık miktarı çok az olduğundan tezgahları daha çok depolardan ve çiftliklerden gelen balıklar dolduruyor. Bu durum fiyatlara da yansıyor. Deniz Balıkçılık Sahibi Sait Mutlu, av yasağı ile birlikte balık fiyatlarının yüzde 40-50 arasında artığını söyledi. Yanlış avlanma ve havalardan dolayı sezonun kötü geçtiğini vurgulayan Mutlu, bu yıl palamut, çinekop ve barbun gibi balıkların az çıktığını kaydetti. Mevcut fiyatlarla ilgili de bilgi veren Mutlu, Türk halkının en çok tükettiği çeşitlerden olan hamsinin şoklusunun 10 liradan, tazesinin ise 20 liradan alıcı bulduğunu ifade etti. 

TONLARCA HAMSI YEM OLDU

Balıkçı Kadir’in Sahibi Kadir Sarı da, sezonun çok iyi geçmediğini, çinekop, lüfer ve palamut gibi göç balıklarının pek çıkmadığını vurguladı. Sarı, “Havalar sıcak gitti. Bu nedenle göç dipten gitti ve balıklar ağlara takılmadı. Vatandaşlar da ucuz balık yiyemedi, biz de kazanamadık” diye konuştu. Hamsinin sadece 1,5 ay bol olduğunu hatırlatan Sarı, “Kötü avlanmadan dolayı bıçak gibi kesildi. Büyük bir kayık çıktığı zaman binlerce kasa balık yakaladılar. Eğer kota olsaydı, mesela ‘En büyük kayığa 5 bin kasa tutabilirsin, daha fazla tutarsan ceza uygulanır’ denseydi, daha uzun süre hamsi yenirdi. Yanlış avlanmadan dolayı tonlarca hamsi elde kaldı ve yem fabrikalarına gitti” ifadelerini kullandı.

ETİKETLERDE BÜYÜK DEĞİŞİM

 

  Kilogram fiyat (TL)
Balık türü Eski Yeni
Hamsi 7 10-20
Sardalya 5 15
İstavrit 10 20
Çinekop 30 60
Çipura/Levrek 25 35
Deniz Levreği 40-50 50-70

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X