Yaşar Kemal’in edebiyat kapısı bu sempozyumda aralanıyor

Nilüfer Belediyesi, “2016 yılı Yaşar Kemal” faaliyetlerini sempozyumla sonlandırıyor.

Yaşar Kemal’in edebiyat kapısı bu sempozyumda aralanıyor

Yaşar Kemal’in edebi hayatının ele alındığı “Bir Edebiyat Adası: Yaşar Kemal Sempozyumu”, Nazım Hikmet Kültürevi’nde başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, çok sayıda yazar ve kitap dostları katıldı. Livaneli Orkestrası’nın konseriyle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Yılın yazarı faaliyetlerimizin üçüncü yılını Yaşar Kemal’e ayırdık. Yıl boyunca binlerce kişiye ulaştık. Bizim açımızdan Yaşar Kemal’e bir yılı adamak büyük onurdu. Türkçenin usta yazarına bir teşekkür borcumuz var” diye konuştu.

Bozbey, “Yıl boyunca 60’a yakın etkinlikle Yaşar Kemal’i mercek altına aldık, bu oturumlarda 5 bini aşkın okura ulaştık. Röportaj, okuma, yaratıcı yazma, karikatür, resimleme atölyelerinde çocuk ve gençlerimize Yaşar Kemal’i tanıtıldı. Her hafta kütüphanelerimizde Yaşar Kemal ve eserleri öğrencilerimize anlatıldı. Söyleşilerde yazarı dostlarından daha yakından dinleme fırsatı bulduk. Bursa Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’na da tam 640 tasarımla başvuruda bulunan liselileri gençlerimiz Yaşar Kemal’e sahip çıktıklarını gösterdiler. Onun adına düzenlediğimiz öykü yarışmasına da Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından 562 kişi, toplam 1124 hikayeyle katıldı. “Dağlar, insanlar, ölüm bile yorulduysa, en güzel şiir barıştır” diyen Yaşar Kemal’in adını “Barış ve Kardeşlik Ormanı”na vererek onu bir nevi ölümsüzleştirmenin yolunu bulmaya çalıştık” dedi.

Yazar Özdemir İnce de 25 yıl önce Gösteri Dergisi için kaleme aldığı “Yaşar Kemal Türkiye’dir” adlı yazısı üzerine konuştu. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Şafak Pala da 2016 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Metin Turan, Adnan Binyazar ve Semih Gümüş’ün katılımı ile Yaşar Kemal’in konu edildiği ilk oturum gerçekleştirildi.

Sempozyumun ikinci gününde de farklı disiplinlerden konuklarla çok sayıda oturum düzenlenecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X