Yaşlılık torun sahibi olmakla mı başlar?

İnsan doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Bütün canlılar gibi. Yalnız bazı insanlar (ki bunlara insan demek doğru olur mu bilmiyoruz) yaşlanmaz. Veya biz onların yaşlandığını görmeyiz. Kimdir bunlar? Farklı bir tür mü?…

Yaşlılık torun sahibi olmakla mı başlar?

İnsan doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Bütün canlılar gibi.

Yalnız bazı insanlar (ki bunlara insan demek doğru olur mu bilmiyoruz) yaşlanmaz. Veya biz onların yaşlandığını görmeyiz.

Kimdir bunlar?

Farklı bir tür mü?

İnsan kılığına girmiş uzaylılar mı?

Yoksa saatten, günden, haftadan ve yıldan yani kısacasıı akıp giden zamandan haberi olmayanlar mı?

Onlardan biriyle ilgili haberi olay.com.tr’de gördünüz. Adı Zaklina Berrido. Haberde iki torunu olduğuna vurgu yapılıyor. Torunlar da öyle bebek falan değil. Büyük olan 10 yaşında var gibi. Yani bu kadın yeni değil en aşağı 10 senedir büyükanne.

Peki yaşı kaç?

Yaşı 47.

İşte bu noktadan sonra yorum haberimiz hat değiştiriyor.

Girizgahımız aslında yaşlılık ve yaşlanmak kavramı üzerine bir iki çift laf etmek içindi. Zira cazip bir başlık, güzel bir fotoğraf haberi daha iyi okutuyor. Okurlar kusura bakmasın.

Aslında sorumuz şu: Yaşlı kime denir?

40 yaşındakine mi? 60’a mı, 80 ya da 100 yaşındakine mi? Eğer 90 yaşındaysanız 75’lik biri sizin için gençtir. Ama 20 yaşındaysanız bir 35’liği yaşlı bulabilirsiniz. Yani aslında kimin yaşlı olduğu nereden baktığınıza göre değişir.

Tabii fiziki görünüm olarak insanlar da büyük farklılıklar gösterebiliyor. Mesela 47 yaşındaki bir insana yaşlı da denebilir genç de denebilir. Birinci faktör onu yaşlı veya genç olarak niteleyenlerin yaşı. İkinci faktör ise 47 yaşındaki insanın fiziksel görünümü.

İnsanların kendilerine hep daha iyi, daha olumlu sıfatları yakıştıracağı ön kabulüyle ilerleyecek olursak; gençliği sahiplenen çok olur ama yaşlılık ortada kalır. Kimse kolay kolay yaşlı sıfatını sahiplenmek istemez.

O halde yaşlılara yaşlı demeyelim arkadaşlar. Onun da bir kalbi, onun da içinde kendini genç görme arzusu vardır.

Ve eğer “yaşlı” dediğimiz kişi dünyanın en uzun yaşamış insanı değilse ona da; “sen daha gençsin” diyecek birileri çıkacaktır.

Sonuç olarak yaşlı insan yoktur. Sadece hem kendisi hem de diğer insanlar tarafından yaşlıymış gibi algılanan insanlar vardır.

Ve son söz: İnsan doğar, büyür, olgunlaşır, (bu olgunlaşma sırasında bazısı lezzetli bir meyveye dönüşür, bazısı çürür) ve sonunda ölür.

Olay.com.tr

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X