Yaz yağmuru, zam yağmurunu getirecek

Haziran ayında etkili olan yaz yağmurları şeftali, armut, kiraz ve zeytin ağaçlarında büyük hasara yol açtı.

Yaz yağmuru, zam yağmurunu getirecek

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, şeftali, armut, kiraz ve zeytindeki rekolte düşüklüğünün sofralara yansıyacağını söyledi.

Tarım üssü Bursa’da bahar aylarından sonra haziran da yağışlı geçti.

Bursa Meteoroloji Müdürlüğü’nün ‘Uzun yıllar ortalaması’ (60 yıllık) verilerine göre haziranda metrekareye 32,6 kilogram yağmur düşen kentte oran bu yıl 3 kattan fazla arttı. Şeftali, armut, kiraz üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği Kestel bölgesine haziran ayının ilk 22 günlük bölümünde metrekareye 90 kilogramın üzerinde yağış düştü. İnegöl’de ise metrekareye 111 kilogram yağmur yağdı.

”ŞEFTALİDE REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ YÜZDE 80’İ BULABİLİR”

Yaz yağmurlarının sofraya olumsuz yansıyacağını savunan Bursa Merkez Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına şunları kaydetti: ”Ben 60 yaşındayım, ömrüm boyunca hatırlamıyorum bu kadar yağışı. Zaten tarımda girdilerden dolayı düşüş vardı. Bir de bu yağışlardan ve elverişsiz hava şartlarından dolayı meyve ve sebzede müthiş gerileme var. Şeftalide yüzde 70-80’lere varan hasat düşümü var. Ahududu, böğürtlen ve kirazda yüzde 80’lere varan rekolte düşüklüğü var. Tabi ki; bu düşüklük normalde soframıza yansıyacaktır. Domates, salatalık olsun, sera dışındaki tarla domatesi yapanlar için yüzde 70-80’i yeniden ikinci ekim yapıldı, çünkü yerlerinde çürüdü, bozuldular. Bu tür yağışları yaz aylarında beklemiyoruz. Sulu tarımı yapmalıyız, meyvenin ve sebzenin istediği zaman yapmalıyız. Üzümsü bitkiler dediğimiz bitkiler de çürümeye başladı. Yüzde 40 düşüş var. Kirazda da aynı durumda var. Domates, şeftali sofralara pahalı girecek. Tarımda ilaç, mazot, gübre gibi girdiler pahalıydı, çiftçimiz ekemiyordu şimdi yağışlar da eklenince bu nereye kadar gider, bilemiyorum. Kış aylarında da don vardı, mayıs ve haziran ayındaki yağışlar toprakta da ısınma olmayınca büyüme olmuyor.”

”YAĞIŞ KİRAZI ÇÜRÜTTÜ, MEYVE VE ZEYTİN SOFRAYA PAHALI GELEBİLİR”

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de birçok üründe zayiatın kış aylarından itibaren görüldüğünü hatırlattı.

Kış aylarındaki don ve kırağılardan dolayı ürünlerde yüzde 50 zararın olduğunu vurgulayan Ekim, şöyle devam etti: “Zeytin de çiçek tutumunda denk geldi yağışlar. Zeytinde büyük bir rekolte kaybı var. Şeftalide büyük hasar var. Büyük ihtimalle fiyatlarda artış olacak. Yüzde 50 zayiat var. Bölgemizde sebze ekimi çok yok, küçük fidanlıklarda yapılıyor. Bunlar da yağışlardan dolayı tarla işlenemedi. Kiraz da çatlama ve çürümemiz çok. Şeftalide bazı cinslerde çatlama var. Armutlarda da kalite kaybı. Bu sene kiraz, şeftali, armutta ve Bursa’da üretilen tüm ürünlerde zarar var. Çok kaliteli ürün mevcut değil bu sene, sanırım ihracata gidecek mal azalacak, bu malın çoğu iç piyasaya yönelecek. Bu da iç piyasayı çok fazla artırmayacak, geçen seneki fiyatlarda kalır veya çok az artar. Fiyatlar ihracatla bağlantılı. Yağış öncesi çok güzel çiçeklenme olan zeytinler, tutum döneminde yağışa yakalandığından döllemesini tamamlayamadı. Bu yüzden hiç tutan zeytin yok, bahçeler boş. Zeytinde ‘var yılı, yok yılı’ olarak değerlendirmiyoruz. Her zaman olması gereken bir şey; fakat hava şartlarından dolayı zeytinde rekolte düşüklüğü olacak.”

”YAĞMURDAN ÖNCE 10 GÜNDE BİR İLAÇLAMA YAPARKEN ŞİMDİ 3 GÜNDE BİR ALAÇ ATIYORUZ”

Armut üreticisi Ersin Uğur ise yağışlardan sonra ilaçlama maliyetlerinin artmasından yakındı. Uğur, “Bu sene havaların yağışlı gitmesinden dolayı ilaçlama maliyetlerimiz arttı. Armutlara daha evvel 10-15 günde bir ilaçlama yaparken yağışlardan dolayı üç günde bir ilaçlama yapmak zorunda kaldık. Mecbur atıyoruz, atmazsak kara leke ve diğer hastalıklar oluşuyor. Bu sebeple maliyetlerimiz yükseliyor. Bu sene vatandaş armudu pahalı yiyebilir. Don ve yağıştan dolayı problem var, ihracat düşebilir. İhracata çok armut giderse fiyatlar yüksek olur, ihracat düşerse fiyatlar geçen seneki seviyelerde olur. Armutta yüzde 40’lar seviyesinde rekolte düşüklüğü olabilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X