Yazaki yeni projelerle kapasitesini artırıyor

Geçen yılı büyüme yılı olarak geçiren ve yatırımlarını sürdüren Yazaki Türkiye, Mudanya Fabrikası’nın kapasitesini Jeep Renegade projesi ile iki katına çıkardı. Şirketin Bursa İşletmeleri’nde çalışan sayısı 4 bin 600 kişiye ulaştı.

Yazaki yeni projelerle kapasitesini artırıyor

Dünya genelinde 44 ülkede 462 üretim ve satış merkezi bulunan Yazaki, global araç kabloları sektöründe yüzde 24 paya sahip yüzde 100 Japon sermayeli bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Araç kablo donanımı malzeme ve parçaları imalatı ile tedariki alanında dünyanın önde gelen firmalarından olan Yazaki, Bursa’da Gemlik ve Mudanya’da, Sakarya’da ise Kuzuluk‘ta olmak üzere Türkiye’de toplam 3 fabrikada üretim yapıyor. Otomotiv ana sanayilerin kablo sistemleri tedarikçisi olan Yazaki; Bursa İşletmeleri’nde Honda, Toyota, Fiat, Tofaş, Renault, Ford, Opel GM gibi ana sanayilere kablo sistemi tedarik ederken, OEM’lerin yeni projelerini de Türkiye’ye kaydırmayı başarıyor.

YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR

Yazaki Türkiye’nin 2015 yılı toplam cirosu 289 milyon Euro, Bursa İşletmeleri toplam cirosu ise 194 milyon Euro’ya ulaştı. Bursa İşletmeleri’nin 2015 yılı toplam cirosu içindeki ihracat payı yüzde 75 olarak kayıtlara geçti. Yazaki Bursa İşletmeleri Genel Müdürü Metin Türk, Bursa’da Mudanya ve Gemlik’teki fabrikalarda üretimini sürdüren firmanın geçen yıl Yazaki İngiltere, İtalya ve Almanya’ya 159 milyon Euro’luk ihracat, yurt içine ise 54 milyon Euroluk satış yaptığını kaydetti. Bu yıl ihracat rakamını 150-160 milyon Euro aralığında olacağını belirten Metin Türk, geçen yıl yaklaşık 6 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını söyledi.

MUDANYA’DA KAPASİTE İKİYE KATLANDI

2014-2015 yıllarının Mudanya fabrikası açısından tam bir büyüme yılı olduğuna vurgu yapan Metin Türk, “Hem mevcut projelerimizdeki üretim artışı, hem de yeni alınan Jeep Renegade projesi ile Mudanya fabrikamız kapasitesini 2 katına çıkarmış, bu büyüme için binden fazla ilave çalışan istihdam edilmiş ve 3 milyon euro’nun üstünde yatırım yapılmıştır” dedi. 2015 yıl sonu datalarına göre, Gemlik fabrikasında 2 bin 800, Mudanya fabrikasında 1.800 olmak üzere Bursa İşletmeleri’nde toplam 4 bin 600 kişi ve Kuzuluk fabrikasında 2.000 kişi olmak üzere Türkiye Yazaki’de toplam 6 bin 600 kişi istihdam edilmektedir.

FİAT’IN İŞİNİ TUNUS’TAN TÜRKİYE’YE ALDI

Gemlik fabrikasının Avrupa fabrikaları arasında ilk defa GM/Opel’in tüm araç kablo donanımı üretimini Türkiye’ye getirmeyi başardığına işaret eden Metin Türk, 500 kişiye iş imkanı sağlayan projenin başarıyla devreye alındığını ve Yazaki Global’de büyük başarı ödülüne aday olduğunu vurguladı. Metin Türk, “Tunus’taki kriz nedeniyle Fiat’ın talebi ile toplamda bin kişilik işi Türkiye fabrikalarına çok kısa bir sürede getirerek, ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağladık” diye konuştu.

ÖDÜLE DOYMUYOR

üretim, satış ve proje yönetimi konusundaki başarılarına ilave olarak Yazaki’nin, 2015 yılı içinde EFQM Kalite Ödülü ve Toyota Recognition ödülünü almaya hak kazandı. Bu büyüme ve sürdürülen çalışmalar; Kariyer-Net tarafından yapılan değerlendirmede Yazaki Gemlik ve Mudanya fabrikalarının ”Anadolu’da En Çok İstihdam Yaratan Firma” ve ”İnsana Saygı Ödülü” gibi 2 ödül almasını sağladı.

Çalışmalarını dizayn ve Ar-Ge tarafında da sürdüren Yazaki, araçta kablo ağırlığının azaltılması konusunda Japonya’daki Ar-Ge merkezinde de önemli çalışmalara devam ediyor. Bu büyüme ile birlikte Yazaki dünya genelindeki yatırımlarını da sürdürüyor. Gemlik Serbest Bölgedeki mevcut fabrikasına satelite plant olacak sekilde ek fabrika açıldıgını belirten Metin Türk, toplam ciro ve istihdam oranlarını kazanılan isler ve üretim adetlerindeki artışlarla  %20 arttırdıklarını açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X