Yazar kasa müjdesi

Bakan Ağbal, sisteme entegre eski yazar kasaların değişmesi ile ilgili zorunluluğun kalktığını açıkladı. Karar perakendecileri ve esnafı sevindirdi. TPF Başkanı Altunbilek, ”22,5 milyon dolar cebimizde kalacak” dedi.

Yazar kasa müjdesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, bir perakende zinciri içindeki işletmenin mevcutta ofis sistemine entegre eski nesil yazar kasası varsa 1 Ocak 2018’den sonra da bunları kullanmaya devam edebileceğini açıkladı.

Ağbal, dün gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında mükelleflere 1 Ocak 2018’den itibaren yeni nesil cihaz kullanma zorunluluğu getirdiklerini anımsattı. Perakende sektöründe ofis sistemlerine bağlı yazar kasalar kullanıldığını belirten Ağbal, ”Burada şöyle bir esneklik olacak. Herhangi bir perakende zinciri içindeki işletmemizin mevcutta ofis sistemine entegre eski nesil yazar kasası varsa 1 Ocak 2018’den sonra da bunları kullanmaya devam edebilecek. Buradaki amacımız bu işletmelerimizin zaten yazar kasaları var. Bu yazar kasalar bizim amacımıza uygun veri üreten bir sisteme sahipler. Standartlarını ve kurallarını belirlemek suretiyle bu işletmelerimiz için bu işi zorunlu olmaktan çıkaracağız, ihtiyari hale getireceğiz” ifadelerini kullandı. 

PERAKENDECİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, kararın perakende sektörü için sevindirici olduğunu ifade ederek, ”1 Ocak 2018’e kadar her bir yazar kasa başına bin 500 dolar ek yatırım yapmamız gerekiyordu. Hükümetimizin ve bakanlığımızın almış olduğu bu önemli karar omuzlarımızdaki ek yükü aldı. Sektör adına teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi. Altunbilek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara iptal edilen geçişin sektöre büyük kazanım sağladığını belirterek, şunları kaydetti: ”TPF’ye bağlı 3 bin 149 noktada 15 bini aşkın yazar kasanın değişmesi gerekiyordu. Şu ana kadar üyelerimizin yüzde 20’si geçişini tamamlamıştı. Sektörün geneline bakacak olursak, Türkiye genelinde yerel, ulusal ve indirim mağazalarının 26 binin üzerinde şubesi var. Bakanımızın vermiş olduğu müjde sayesinde yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara gerçekleştireceğimiz yatırımı işimizin gelişmesine, büyümeye, istihdama aktaracağız.”

22,5 MİLYON DOLAR CEPTE KALACAK

Sadece TPF’ye bağlı 3 bin 149 noktada 15 bini aşkın yazar kasanın değişmemesi ve her bir yazar kasanın ortalama bin 500 dolarlık ek yatırım maliyeti olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 22 milyon 500 bin dolar, perakendecinin cebine kalacak.

ESNAFIN ÜZERİNDEN BÜYÜK BİR YÜK KALKTI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil pos cihazlı yazar kasa kullanım zorunluluğunun kaldırılmasıyla esnafın üzerinden büyük bir yük kalkacağını bildirdi. Yeni nesil yazar kasalarda aylık kullanım bedeli olduğunu hatırlatan Palandöken, ”Kararı sevinçle karşılıyoruz. Madem yeni nesil yazar kasa kullanımı ihtiyari oluyor, daha önce bu cihazı alan esnafımız için de bu işlemler aynı şekilde ihtiyari olmalı. Karar ile eldeki yazar kasalar atıl kalmayarak ekonomiye yeniden kazandırılmış olacak. Esnafımız rahatladı” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X