23 Ağustos’ta AK Parti Bursa İl Başkanı olarak Ayhan Salman atandığında herkes için sürpriz olmuştu. Çünkü, başka isimlerin atanması bekleniyordu.
Aradan geçen süreçte Salman bir yandan günlük siyasi konuları takip ederken bir yandan çalışacağı ekibi oluşturdu ve il Yönetim Kurulu göreve başladı.
Süreç…
Aslında başlamış kongre takviminin içinde yaşanan değişim olarak ortaya çıktı. Dahası, değişimin yalnızca İl Başkanlığı ile sınırlı kalmayacağı, ilçelerde de devam edeceği haberleri yayıldı.
Bu noktada…
AK Parti Genel Merkezi’nin Cemalettin Torun döneminde yapılan kongre takvimi doğrultusunda 5 ilçenin kongre yapması kararı “bu 5 ilçenin devam edeceği, diğer ilçelerde değişim olacağı” şeklinde yorumlandı.
Ne var ki…
Kararı bu sütunlardan duyurduğumuz gün AK Parti Genel Merkezi de özellikle Büyükşehirler’de il başkanı değişimi sonuçlanıncaya kadar kongreleri erteledi.
İşte…
O sürecin ne zaman başlayacağını dün Olay Medya’yı ziyarete gelen AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a sorduk.
Sedat Yalçın döneminde yönetim kurulu üyeliği yapmış olmasına karşın ilk kez tanışıp aynı masanın çevresine oturduğumuz Salman şu cevabı verdi:
“Ankara’daki son genişletilmiş il başkanları toplantısı öncesi Teşkilat Başkanlığı toplantı yaptı. Orada ilçe kongrelerinin kasım ayında başlayıp aralık ayında bitmesinin düşünüldüğü konuşuldu.”
Ardından…
Henüz kesinleşmiş bir kongre takvimi olmadığını, ancak Ankara’nın eğiliminin bu yönde olduğunu belirtip ekledi:
“İl kongrelerinin de mart-nisan aylarında yapılması düşünülüyor.”
Bunun üzerine…
Kendisinin, kongre beklenmeden önceki il başkanının istifasıyla il başkanlığına geldiğini anımsatıp “İlçelerde de aynı yöntem işleyecek mi?” diye sorduk.
Şunu söyledi:
“İlçelerdeki değişim kongrelerinde olacak. Öncesinde değişim yok, zaten zaman da kalmadı.”
O değişimin boyutu hakkında doğal olarak bir şey söyleyemiyor. Ancak koordinatörlerle birlikte ilçelerde vatandaşlarla ve kanaat önderleriyle görüşmeler yaptıklarını anımsattı.
Salman’ın genç ekibi: Babalar ve oğulları
AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman gencecik iki il başkan yardımcısı ile Olay ziyaretine geldi.
Biri…
Diğer partilerdeki İl Başkanvekili’nin karşılığı olan Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Mustafa Sayılgan. Onu, Bursa’nın helvacısı olarak da bilinen Şener Gıda’nın sahibi Burhan Sayılgan’ın oğlu olarak da tanıyoruz. Baba Sayılgan daha önce MÜSİAD Sektör Kurulu Başkanlığı yaptı, halen İHH yönetiminde.
Diğeriyse…
ANAP döneminde Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliği yapan, ama Mimarlar Odası Başkanı olarak efsaneleşen rahmetli Ahmet Aybar’ın oğlu Ömer Aybar’dı. O da Salman yönetiminde Tanıtım Medya Başkanı olarak görev yapıyor.
“Toplumsal beklenti karşılanamazsa toplum kendi yapar”
Konunun gelişimini AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman da anımsattı. AK Parti ilk değişimi mayıs ayındaki kurultayında MKYK listesinde yaşadı. Sonra hükümette değişim oldu. Onu teşkilatlardaki değişim izledi ve il başkanı değişti. Şimdi de belediyelerde değişim konuşuluyor.
İşte…
Siyasi parti için daima risk taşıyan değişim yolculuğunu AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman şöyle anlattı:
“Aslında referandumla başlayan bir değişim dönüşüm süreci var. En başta yasama ve yürütme artık ayrı ayrı seçilecek. Partili Cumhurbaşkanı uygulamasıyla da başka bir değişim başladı. O değişim vizyon değişimiyle devam ediyor.”
Bu durumu…
“Bu yolla da toplumsal beklenti karşılandı” olarak yorumlayan Salman, ardından, “AK Parti değişimini kendi içinde yönetiyor” dedi ve şunu vurguladı:
“22 il başkanı değişti. Değişenler kötüydü, başaramadı demek haksızlık olur. Aksine çok başarılı olanlar vardı. Ama algı ve değişim kaçınılmaz.”
Şunu da ekledi:
“Eğer toplumsal beklenti karşılanamazsa toplum bunu kendi yapar.”
Ankara değişim için görüş almış
Değişimin AK Parti içinde sorun oluşturmayacağını savunan İl Başkanı Salman’a, son dönem kamuoyuna da yansıyan değişim söylentileriyle ilgili olarak kendisinden görüş alınıp alınmadığını sorduk.
Neler konuşulduğunu söylemedi, ama “Genel Merkezimizle görüş alışverişi yapıyor, her konuyu görüşüyoruz” demekle yetindi. Oluşabilecek belirsizliği ise doğru bulmadığını ifade etti.
Vedat Atacan’dan Türkiye-Kore ilişkilerine “pratik” kitapla katkı
Az değil, Vedat Atacan’ı 40 yıla yakın süredir tanırız. 70’li yılların sonlarında İl Planlama Müdürü olduğunda odasında çay içip birlikte kutladığımızı bu sütunlarda daha önce yazdık.
Dostumuz Atacan, 2014’te Valilik’teki görevinden emekli olmadan önce görevli olarakGüney Kore’de 6 ay kaldı. Döndükten sonra da Güney Kore ilişkilerinde, özellikle Bursa’ya gelen sanatsal Kore etkinliklerde fahri aracılık üstlendi.
Gönüllü olarak Kore ile ilgili her konuya yardımcı olmaya çalışıyor.
Bununla birlikte…
İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı olacak bir çalışmaya imza attı ve Pratikçe adıyla Türkçe-Korece çeviri kitabı yayınladı.
Güney Kore ile ticari ilişkide olanlar için el kitabı özelliği taşıyan kitap, kültürel ilişkiler için de tam bir kaynakça. İki ülkenin karşılıklı Türkiye-Kore Kültür Yılı ilan ettiği 2017’de yayınlanmış olması da önemli bir ayrıntı.