Referandum yaklaşırken meydanlardaki ateşin alevi ile birlikte siyasi tansiyon da yükselmişti. Referandum sonrasına baktığımızdaysa, giderek yükselen alevlerin CHP’yi sarmakta olduğunu görüyoruz.
Öyle ki…
Yerelde referandum konuşmacıları ile değerlendirme toplantıları yapılıyor, 16 Nisan’da hayır bloğu oluşturan partilerle görüşülüyor, ama CHP Genel Merkezi olağanüstü mü yoksa olağan kurultay mı toplanacağı tartışması arasına disiplin mekanizması sıkıştırdığı için henüz genel bir analiz ortaya konamadı.
Buna karşın…
AK Parti Genel Merkezi 16 Nisan referandumu analizlerini içeren tam 233 sayfalık bir kitap yaptı. Kitapta referanduma ait tüm sonuçlar, ayrıntılar ve karşılaştırmalar yer alıyor.
Kitabın önsözünü yazan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yol gösterici olmasını dilediği referandum sonuçları analizini tanıtırken şuna vurgu yapıyor:
“14 Ağustos 2001’de ‘Aydınlığa açık, karanlığa kapalı’ sloganıyla yola koyulan Erdemliler Hareketi yani AK Parti, ülkemizin demokrasi tecrübesine önemli bir katkı daha sunmuş oldu.”
Önsözde…
“Halkımızın teveccühü ile kabul edilen değişiklik sayesinde Allah’ın izniyle o eski krizli, kaoslu ve koalisyonlu günler tarihe karıştı” denildi.
İşte…
Referandum sonuçlarının ayrıntılı değerlendirmelerle ortaya konduğu kitap, aynı zamanda AK Parti teşkilatları için karne anlamı taşıyor.
Örneğin…
İllerin evet ve hayır olarak sonuçlarını gösteren tablonun ardından; Bursa karşımıza oy farkı listesinde, evet-hayır arasında yüzde 8.64 oranındaki 119 bin 064 oy farkıyla17. sırada çıktı.
Ayrıca…
30 Büyükşehir için hazırlanan tabloda ilk 5 sıra Erzurum, Kahramanmaraş, Konya, Şanlıurfa, Malatya’dan oluşurken, Bursa, listenin 13. sırasında yer alıyor. Listede yüzde 50 ve üstünde evet çıkan Büyükşehir sayısı ise 13.
Yanı sıra…
81 il sıralamasında 48 ilden yüzde 50 ve üstünde evet çıkarken, Bursa bu listenin 43. sırasında yer alarak gerilerde kalmış oldu.
Bursa’da 3 sandıkta yüzde 100 evet çıktı!
AK Parti Genel Merkezi Seçim İşleri Başkanlığı’nın 233 sayfalık referandum analiz kitabındaki çarpıcı tablolardan biri de, kullanılan oyların tamamının evet çıktığı sandıklar tablosu.
Buna göre…
55 ilde toplam 960 sandıkta oyların tamamı evet çıktı. Bu sandıkların 3’ü Bursa’da bulunuyor.
Dahası…
Bursa’da tamamı evet çıkan 3 sandıktan 2’si İnegöl’de ve biri de AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in annesinin köyü olan Gülbahçe’de.
Buna karşın, Bursa’da oyların tamamı hayır çıkan sandık yok.
Aydın: Yüzde 49’un umudu olmayı sürdürmek önemli!
Pazar günü CHP Parti Meclisi toplantısı vardı. Selin Sayek Böke’nin de istifasıyla hesaplaşma arenasına dönüşen toplantının asıl konusu, Fikri Sağlar’ın disipline sevkinin görüşülmesiydi. PM’den disipline sevk çıktı.
Toplantıya…
Bursa’dan Parti Meclisi Üyesi olarak Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık ile Orhan Sarıbal katılıyorlar. Grup Yönetim Kurulu Üyesi olarak Erkan Aydın da, tüzük gereği PM toplantılarında bulunuyor.
Pazar toplantısını sorunca CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın şunu söyledi:
“Demokratik ortamda toplantı oldu. 40’a yakın arkadaşımız konuştu. Bunlar demokrasinin işlemesi bakımından önemli. Nihai kararıysa Yüksek Disiplin Kurulu verecek.”
Ardından…
“Önemli bir nokta var” dedi ve şuna işaret etti:
“10 gündür iç mücadelesine gömülmüş görüntüsü verse bile, CHP toplumda yüzde 49’un taşıyıcı kolonluğunu yaptı.”
Şunu vurguladı:
“Şimdi bize düşen, bu süreçlerden gerekli dersler ve çıkarımlarla halkın beklentisini karşılamak.”
Ardından…
CHP’nin en üstten en alta kadar tüm kadrolarıyla sağduyulu davrandığına işaret edip şunu ekledi:
“Yüzde 49’un umudu olmayı sürdürmek önemli. Elimizdeki son şans da 2019 seçimleri. Bu seçimden başarıyla çıkmak zorundayız.”
Asıl üye olması gerekirken onur üyeliğinden de çıkarıldı
Ferhat Baştürk 1994-1999 yılları arasında Osmangazi Kaymakamlığı yaptı. Ardından Bursa Valisi Yardımcısı olarak 1 yıl çalıştı. Bu görevi sırasında Körfez Depremi olunca, yardım ve kurtarma koordinasyonunu üstlendi.
Çay içip sohbet ederken, kırgın ve kızgın olduğunu fark ettik.
Konu şu:
Türkiye Harp Malûlü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi Başkanı Metin Şenol imzasıyla Baştürk’e gelen yazıda 30.12.2005 tarihinde onur üyesi olarak kabul edildiği, ancak tüzük koşulları oluşmadığından onur üyeliğinin 31.03.2017 günü iptal edildiği duyuruluyor.
Bunun üzerine…
Baştürk de oturup, Osmangazi Kaymakamlığı döneminde tüm derneklerin fahri üyesi olduğunu anımsatan dilekçe yazıyor ve şunu vurguluyor:
“Bursa Orhangazi İlçesi Gemiç Köyü’nden Çanakkale 3. Kolordu 19 Fırka (Atatürk’ün fırkası) 57. Alay (Kahraman Alayı) 1. Tabur 1. Bölük Piyade Er Habibpaşa Oğulları’ndan İbrahim oğlu Şehit Hüseyin’in torunuyum.”
Söylediği şu:
“Biz Çanakkale ruhunu taşıyan aileyiz. Çanakkale şehitleri şehit kabul edilmiyorsa bir diyeceğim yoktur.”
Yani…
Asıl üyesi olması gereken derneğin onur üyeliğinden çıkarılmasına itiraz ediyor. Üstelik, itirazını Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a iletmeye kesin kararlı.
Doğanbey’den küçük bir istek var
Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grubu Sözcüsü Cemil Aydın elinden geldiğince kentin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyor.
Gönderdiği mesajda bu kez küçük bir istek var. Diyor ki:
“Doğanbey kentsel dönüşümünde bölgede sağlık ocağı planlanmamış. Oysa burada büyük bir nüfus yerleşti, oturuyor. Sağlık ocağı olmaması onlar için mağduriyete dönüştü, bölge muhtarları da istiyor.”