Söze başlarken… “Her seçimin kendine göre havası var” dedi. 31 Mart seçimi farklılıkları arasında tanıtımın sosyal medya ve dijitale döndüğünü anımsattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çekişmeli seçim yarışına bakışı da şu:
“İttifaklar ve partilerin toplu hareket etmesi nedeniyle başa baş geçeceği belliydi. Nefes kesen gizemli bir seçim olacağı gerçekti.”
Ardından…
17 aylık görevin kendisi için avantaj olduğunu vurguladı ve şu mesajı verdi:
“Seçim bitti, artık icraat zamanı. Bize sık sık Ankara yolu gözüküyor.”
Bu noktada…
Seçim öncesi evlere dağıttıkları beyannamenin yol haritası olduğunu, ekonomik durum dahil mazeretleri asla kabul etmeden sözlerini yerine getireceklerini söyledi.
Üstelik…
Bunları gerçekleştirmek üzere altyapı oluşturmaya da başlamış.
Nitekim…
AK Parti’nin en büyük belediyesi olduklarını anımsatıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreçte kendisini 11 kez arayıp bilgi aldığını, seçimden 4 gün sonra “Yol haritanla ilgili çalışsan iyi olur” dediğini aktardı.
Sonra da Kızılcahamam’daki görüşmelerle ilgili bilgilendirme yaptı:
“Büyükşehir Belediye Başkanları olarak hem tek tek, hem toplu görüşmede vergi payları dağıtımında nüfus kriteri önerdik. Bazı şirketlerin merkezleri İstanbul olduğu için Bursa’nın yıllık 300 milyon lira kaybı var.”
Ayrıca…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la 2 saatlik görüşmede dile getirilen konuları trafik-ulaşım ve imar-şehircilik başlıklarıyla tanımladı.
Özellikle…
Şehircilik konusunun Cumhurbaşkanı ile görüşmede öne çıktığını söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, şehir merkezinde hiçbir şekilde yüksek yapı istemediğini söyledi, mahalle kültürüne önem vermemizi istedi. Kentsel dönüşümün de kaç kat ve yoğunluğun ne kadar olacağını sordu.”
Yine…
Geçmişteki borçların yapılandırılmasını istediğini, şehircilikteki büyüme hamlelerini anlattığını, Bursa’nın fethi ve Osman Gazi’nin devlet töreniyle anılmasını önerdiğini ifade etti.
Gündeme getirdikleri arasında, bazı projelerin merkezi idare tarafından üstlenilmesi de var.
“Önemli olan daha müreffeh Bursa”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş seçim değerlendirmesi yanında yeni döneme ilişkin planları anlatırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile her görüşmelerinde üzerinde durduklarını noktayı şöyle açıkladı:
“Önemli olan Bursa’nın daha yaşanabilir, daha müreffeh olması.”
Geçen hafta sonu Kızılcahamam’daki en popüler ekip olduklarını, Şırnak ilçelerinin bile tanışmak istediklerini söyleyip ekledi:
“Birikmiş konularımız var, onları çözmek istiyoruz.”
Aktaş’ın önceliği Acemler ve Adliye kavşakları, Şehir Hastanesi’ne ulaşım
Kentin siluetini bozan Doğanbey’deki TOKİ konutlarının tıraşlanması konusu açılınca, “Tıraşlanma diye bir uygulama olmaz, kısa vadeli gündemimde de Doğanbey yok” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş önceliklerini şöyle sıraladı:
“Acemler trafiği, stadyumun bağlantı yolları, Adliye Kavşağı önceliğim. Çünkü adliye gelince orası kilitlenecek. Metroyu Şehir Hastanesi’ne götürmek önceliğim.”
Yeni bir gelişmeyi de açıkladı:
“Cumhurbaşkanımızdan, yıkılan stadyumun yanındaki Atatürk Spor Salonu’nun olduğu yeri istedim. Millet Bahçesi’ni devam ettirebileceğimi, ya da Sıcaksu projesine katabileceğimi söyledim. Millet Bahçesi’ni devam ettirmemi istedi.”
Kent içindeki önceliğini de “Merinos’un altındaki bölgede kentsel dönüşüm” olarak açıkladı.
Eski Tabakhaneler bölgesindeki termal projesine talip Dubaili yatırımcının kule yapmak istediğini, ancak yüksek yapıya karşı olduğu için alternatif proje hazırlattığını da ekledi.
Yeşil kravatlı Bursaspor sohbeti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Kızılcahamam’da yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş hoş bir Bursaspor sohbetini de açıkladı:
“Yeşil bir kravat takmıştı. İl Başkanımız Ayhan Salman Bey kravatı gösterip teşekkür edince ‘Ama ne iş, Bursaspor iyi gitmiyor, yukarıdaki takımları yenemiyorsunuz’ dedi.”
Bu festivalde çocuklar dijital hayallerinden projeler üretip icat yapacaklar
Toplantıyı… İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’le birlikte düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu yıl THY sponsorluğuyla sekizincisi düzenlenen Bursa Bilim Festivali’nin 2-5 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Fuar Alanı’nda gerçekleşeceğini söyledi.
Festivalin en önemli özelliği, çocukların icat yeteneklerinin geliştirilmesi olacak. Zaten bu yılki ana konu Dijital Türkiye olarak belirlendi.
Firmaların ürettikleri teknolojilerin sergileneceği alanda 12 meslek dalını kapsayan meslekler yarışması da var.
Başından beri “başımıza icat çıkarın” ilkesiyle festivali düzenlediklerini anımsatan Başkan Aktaş, teknoloji yanında çocukları ve gençleri yaşama hazırlamak için iş dünyasının deneyimli isimlerinin öneriler dile getireceklerini de açıkladı.
Milli mücadele kahramanları için tam yüz yıllık vefa, yüz yıllık farkındalık
Rakamların dili kadar, tarihin satır aralarını da iyi okur… Sosyolog Mutlu Çınar, günlük yaşam içinde unutulan pek çok konuya, çarpıcı yaklaşımlar sergiler.
Yine öyle yaptı…
Kent Kültürü Derneği olarak, farklı ve özel bir ajanda hazırladı.
Ajanda…
Atatürk’ün Bandırma adlı vapurla İstanbul’dan Samsun’a hareket ettiği 16 Mayıs 1919’da başlayıp 29 Ekim 1923’te milli mücadeleyi cumhuriyete taşıyan 100 temel taşını anımsatıyor.
Bunu da…
4 yıl 5 ay 13 günlük süreçte milli mücadeleye yön verenlerin mezar fotoğrafları ve soylarından gelenlere kadar geniş taramayla ortaya çıkarıyor.
Çalışmada…
Bursa’yla ilgili ayrıntılar da var:
Bursa Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin 5 Ekim 1919’da kuruluşu, Bursa işgal edilince 10 Temmuz 1920’de TBMM kürsüsüne siyah örtü serilmesi, 12 Eylül 1922’de Bursa’nın kurtuluşu, 11 Ekim 1922’de savaşı bitiren Mudanya Mütarekesi ve Aralık 1922’de Kirmastı ilçesi adının Mustafakemalpaşa olarak değiştirilmesi de yer alıyor.